Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

ΚΑΣΤΡΟ ΜΠΡΑΝ "ΚΑΣΤΡΟ ΔΡΑΚΟΥΛΑ" - ΜΠΡΑΝ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ (BRAN CASTLE "CASTLE OF DRACULA" - BRAN - ROMANIA Ν45'30537 Ε25'22026)


Το Κάστρο Μπραν βρίσκεται κοντά στο Μπραν και στο Μπρασόβ και είναι το εθνικό μνημείο-ορόσημο της Ρουμανίας.

Το φρούριο βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Τρανσυλβανίας και Βλαχίας και είναι κοινώς γνωστό ως "Κάστρο του Δράκουλα". Σήμερα είναι μουσείο ανοιχτό για τους τουρίστες, εμφανίζοντας έργα τέχνης και έπιπλα που συλλέχτηκαν από την Βασίλισσα Μαρία. Από το 2014 το κάστρο φέρεται να είναι προς πώληση.

Η πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά για το κάστρο του Μπραν είναι από την εποχή του Λουδοβίκου 'Α της Ουγγαρίας στις 19 Νοεμβρίου 1377, δίνοντας στους Σάξονες του Μπρασόβ το προνόμιο να κατασκευάσουν ενα φρούριο, έτσι ο οικισμός του Μπραν άρχισε να αναπτύσσεται. Το 1438 το κάστρο χρησιμοποιήθηκε στην άμυνα εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και αργότερα έγινε ένας τελωνειακός σταθμός για όσους ήθελαν να περάσουν το βουνό ανάμεσα στην Τρανσυλβανία και τη Βλαχία, απο τον κυβερνήτη της Βλαχίας, Βλαντ Τέπες. Το 1920 το κάστρο έγινε βασιλική κατοικία της Ρουμανίας και το αγαπημένο σπίτι της βασίλισσας Μαρίας. Αργότερα κατασχέθηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς με την εκδίωξη της βασιλικής οικογένειας το 1948.

Το 2005 η Ρουμανική κυβέρνηση ψήφισε ειδικό νόμο που επιτρέπει επιστροφή περιουσίας που απαλλοτριώθηκε παράνομα απο τον κομμουνισμό και έτσι ένα χρόνο αργότερα το κάστρο επήλθε στην κυριότητα του Ντομινίκ φον Χάμπσμπουργκ, γιου και κληρονόμου της πριγκίπισσας Ιλεάνας, κόρης της βασίλισσας Μαρίας. Τον Σεπτέμβριο του 2007 μια επιτροπή έρευνας του Ρουμανικού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι η επανεκχώρηση του κάστρου στον Ντομινίκ Φον Χαμπσμπουργκ ήταν παράνομη. Ωστόσο τον Οκτώβριο του 2007 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας απέρριψε αυτή την αναφορά. Επιπλέον, η ερευνητική επιτροπή της Ρουμανικής κυβέρνησης εξέδωσε απόφαση τον Δεκέμβριο του 2007 επιβεβαιώνοντας την νομιμότητα των διαδικασιών, επιβεβαιώνοντας ότι η αποκατάσταση έγινε σε πλήρη συμμόρφωση με το νόμο. Στις 18 Μαΐου 2009 η κυβέρνηση μετέφέρε τη διαχείριση του κάστρου στον αρχιδούκα Ντομινίκ Φον Χαμπσμπουργκ και τις αδελφές του, ενώ την 1η Ιουνίου το ανακαινισμένο κάστρο άνοιξε για το κοινό ως το πρώτο ιδιωτικό μουσείο της χώρας. Στις 12 Μαΐου του 2014 αναφέρθηκε ότι ο σημερινός ιδιοκτήτης, αρχιδούκας Ντομινίκ Φον Χαμπσμπουργκ, έχει βγάλει το κάστρο στην ανοικτή αγορά για πώληση και φέρετε να το προσφέρει στην κυβέρνηση της Ρουμανίας έναντι 80.000.000 $.

Η σχέση του κάστρου με τον Δράκουλα είναι οτι ο χαρακτήρας του Ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ, Δράκουλας, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μυθιστόρημα που δημοσιεύτηκε στην Αγγλία το 1897, έμενε στην Τρανσυλβανία, σε ένα κάστρο που βρίσκεται πάνω από μια κοιλάδα, σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο με ένα ποτάμι να περνάει απο κάτω. Επειδή το κάστρο του Μπραν είναι το μόνο κάστρο σε όλη την Τρανσυλβανία που πραγματικά ταιριάζει στην περιγραφή του Μπραμ Στόκερ για το Κάστρο του Δράκουλα, είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ως το Κάστρο του Δράκουλα. Ο Μπραμ Στόκερ δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ρουμανία, αλλά η φανταστική απεικόνιση του Κάστρου του Δράκουλα από την πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος, είναι εντυπωσιακά παρόμοια με το κάστρο του Μπραν. Ο Δράκουλας όπως γίνεται σήμερα αντιληπτό, είναι ένας εικονικός χαρακτήρας του οποίου το όνομα προέρχεται από την ονομασία που δόθηκε στον Βλαντ Τέπες, ηγεμόνα της Βλαχίας, τον οποίο ιστορικοί της εποχής παρουσίαζαν σαν έναν αιμοδιψή και αδίστακτο, για πολιτικούς κυρίως λόγους. Το τρομακτικό όνομα «Δράκουλας» προέρχεται από το Τάγμα του Δράκου που συνδέονταν με τον Βλαντ Τέπες. Το υπόλοιπο του μύθου του "Δράκουλα" προέρχεται από λαϊκές παραδόσεις για φαντάσματα και βρικόλακες και είναι ευρύτατα διαδεδομένο σε ολόκληρη την Τρανσυλβανία.

Βλαντ Τέπες (Δρακουλας)
Ο Δράκουλας ήταν ένας βαμπίρ, μάγος και ευγενής της Τρανσυλβανίας, ο οποίος κατοικούσε σε ενα κάστρο στα Καρπάθια Όρη. Στα χωριά κοντά στο Μπραν, υπήρχε η πεποίθηση στην ύπαρξη των φαντάσματων και μέχρι πριν από μισό αιώνα πίστευαν ότι υπήρχαν ορισμένοι άνθρωποι οι οποίοι είχαν μια φυσιολογική ζωή κατά τη διάρκεια της ημέρας ενω τη νύχτα, κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, η ψυχή τους άφηνε το σώμα τους και στοίχειωνε τη λεία τους από τα μεσάνυχτα μέχρι τα ξημερώματα, όταν η εξουσία τους για να κάνουν κακό ξεθώριαζε. Έτσι ο χαρακτήρας του Δράκουλα προέρχεται από αυτούς τους τοπικούς μύθους. Όσο για τον Βλαντ Τέπες, έχει μια σύνδεση με το Κάστρο Μπραν, όταν συμμετείχε σε διάφορες εκστρατείες για να τιμωρήσει τους Γερμανούς εμπόρους που απέτυχε να συμμορφώσεί με τις εντολές του, όσον αφορά τους φόρους που έπρεπε να πληρώνουν για τις συναλλαγές τους στις αγορές του. Το πέρασμα στη Βλαχία ήταν μέσω του Μπραν και τελωνεία που γινόταν η είσπραξη των φόρων από τους εμπόρους που εισέρχονταν στην Τρανσυλβανία βρισκόταν στη βάση του Κάστρου Μπραν. Έτσι οι σχέσεις του Βλαντ Τέπες με τους άρχοντες του Μπραν δεν ήταν και πολύ εγκάρδιες. Δεν έγινε γνωστό αν ο Βλαντ κατέλαβε ποτέ το Κάστρο, ωστόσο το φθινόπωρο του 1462 όταν ο βασιλιάς της Ουγγαρίας με το στρατό του κυνήγησε τον Βλαντ Τέπες, ο Βλαντ έτρεξε στο κάστρο του Μπραν και κλειδώθηκε εκεί για 2 μήνες.

Οι επισκέπτες στο κάστρο του Μπραν θα πρέπει να ξεχωρίζουν την ιστορική πραγματικότητα του Κάστρου και τον χαρακτήρα του Δράκουλα στο μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ. Ο Δράκουλας υπάρχει μόνο στη φαντασία.

Δείτε το στο χάρτη: