Το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι είναι σταθμός εκτόξευσης διαστημικών οχημάτων της NASA και βρίσκετε στο ακρωτήριο Κανάβεραλ του νησιού Μέριτ, στην Φλόριντα των ΗΠΑ.
Το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι είναι γνωστό ως η βάση απ’ όπου το πρόγραμμα "Απόλλων" έστειλε ανθρώπους στη Σελήνη κατά τη δεκαετία του 1960 και του 1970. Έχει μήκος 55χλμ και πλάτος περίπου 10χλμ, καλύπτοντας μια έκταση 567τετ.χλμ., εκεί εργάζονται περίπου 17.000 άνθρωποι. Η ανάπτυξη του Αμερικανικού προγράμματος για την κατάκτηση της Σελήνης άρχισε όταν η NASA πήρε απο την πολιτεία της Φλόριντα το 1962, μια έκταση 339τετ.χλμ και διεκδικώντας άλλα 225τετ.χλμ. για την κατασκευή ενός διαστημοδρομίου. Τα κτήρια στέγασης του συγκροτήματος κόστισαν 800 εκατομμύρια δολάρια. Η κατασκευή άρχισε τον Νοέμβριο του 1962 και η υποδομή ολοκληρώθηκε μέχρι τα τέλη του 1966. Η περιοχή ονομάστηκε «Επιχειρησιακό Κέντρο Εκτοξεύσεων», για να μετονομαστεί μετά τη δολοφονία του Αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι τον Νοέμβριο του 1963, σε "Διαστημικό Κέντρο Τζον Κένεντι". Η πρώτη αποστολή του προγράμματος "Απόλλων" είχε ετοιμαστεί για το 1967. 'Ομως ενα ατύχημα κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης δοκιμής κόστισε την ζωή σε 3 αστροναύτες. Το πρόγραμμα τροποποιήθηκε με περισσότερες μη επανδρωμένες δοκιμές και στις 16 Ιουλίου του 1969 ένας γιγάντιος πύραυλος Κρόνος πυροδοτήθηκε, στέλνοντας τους αστροναύτες του "Απόλλων 11" στο διάστημα. Τέσσερις ημέρες αργότερα ο αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του επάνω στην επιφάνεια της Σελήνης!
Το Challenger στην πρωτη του αποστολή STS-6 |
21 Ιουλ 1969 ο Ν.Αρμστρονγκ πάτησε στη σελήνη |
Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η καταστροφή του Challenger λίγο μετα την απογείωση του στις 28 Ιανουαρίου του 1986, όπως αυτή μεταδόθηκε ζωντανά απο το CNN.
Ο Νιλ Αρμστρονγκ και η στιγμή που πατάει στη σελήνη στις 21 Ιουλίου 1969, "ενα μικρο βήμα για τον άνθρωπο, ενα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα" θα πει!
Δείτε το Astronauts Memorial Foundation του Διαστημοδρομίου Κένεντι στο street view
Δείτε το Rocket Garden στο Διαστημοδρόμιο Κένεντι στο street view
Δείτε εντός των εγκαταστάσεων του Διαστημοδρομίου Κένεντι στο street view
Δείτε στο χάρτη την ευρύτερη περιοχή του Διαστημικου Κέντρου Κένεντι, στο δεξι κατω μέρος του χάρτη διακρίνεται το ακρωτήριο Κανάβεραλ με την περιοχή εκτοξεύσεων:
ΠΗΓΗ:Wikipedia