Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΟΡΑΛΛΙΟΓΕΝΗΣ ΥΦΑΛΟΣ - ΚΟΥΪΝΣΛΑΝΤ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (GREAT BARRIER REEF - QUEENSLAND - AUSTRALIA S16'31214 E145'49472)


Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος βρίσκεται στη θάλασσα των κοραλλίων, έξω απο τις ακτές του Κουίνσλαντ της Bορειοανατολικής Αυστραλίας.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά, εκτείνεται σε θαλάσσια περιοχή μήκους μεγαλύτερου των 2.600χλμ, στη Θάλασσα των Κοραλλίων, έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας. Φιλοξενεί ευρεία ποικιλία θαλάσσιας ζωής και προσφέρει σημαντικές καταδυτικές δυνατότητες. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν μερικά από τα πιο πολύπλοκα οικοσυστήματα στη Γη. Ο μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος καταστρέφεται περίπου σε ποσοστό 3,5% ετησίως, εξαιτίας των τροπικών τυφώνων κυρίως, αλλά και της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων. Οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η φύση «βρίσκει τρόπους» να αποκαθιστά τις ισορροπίες της, έτσι ο μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος, όπως και ανάλογα οικοσυστήματα στη γη, αναμένεται να επιβιώσουν της κλιματικής αλλαγής.

Ημερήσια ταξίδια προς τον ύφαλο εκτελούνται από το μεγαλύτερο μέρος των ακτών του Κουΐνσλαντ. Στον μεγάλο κοραλλιογενής ύφαλο υπάρχουν πολλά νησιά, σε διαφορετικά νησιωτικά συμπλέγματα. Αρκετά απο τα νησιά αυτά προσφέρονται για αποδράσεις. Ορισμένα είναι ηπειρωτικά νησιά και άλλα κοραλλιογενείς κόλποι. Κάποια από τα ηπειρωτικά νησιά έχουν κοραλλιογενή πάρκα κοντά στην παραλία ενώ ορισμένα ξεχειλίσουν από θαλάσσια ζωή.

Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia