Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΖΥΡΙΧΗ - ΕΛΒΕΤΙΑ (ZURICH - SWITZERLAND N47'22165 E8'32123)


Η Ζυρίχη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας με 1,9 εκατομμύρια κατοίκους και αποτελεί μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις των ταξιδιών. Σύμφωνα με έρευνες προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο!

Η Ζυρίχη εκτείνεται γύρω από το βόρειο άκρο της ομώνυμης λίμνης και τις όχθες του ποταμού Λίματ, που συνεχίζει να ρέει βόρεια, προς τις χιονισμένες Άλπεις! Ο κάθε επισκέπτης αξίζει να δει απο κοντά το ιστορικό κέντρο και την παλιά πόλη με τα λιθόστρωτα δρομάκια και τα αρχοντικά κτήρια, που βρίσκονται λίγο βορειότερα από τις εκβολές του ποταμού στη λίμνη, αλλά και τα σημαντικά μουσεία της πόλης, όπως και την όπερα της Ζυρίχης που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Η Ζυρίχη αποτελεί το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελβετίας και η ιστορία της ξεκινά την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όταν ήταν ενα σημείο είσπραξης φόρων στον ποταμό Λίματ. Η πόλη αναπτύχθηκε το Μεσαίωνα και το 1351 έγινε το 5ο μέλος στην Ελβετική συνομοσπονδία ανεξάρτητων κρατών. Από τον 19ο αιώνα και μετά αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της Ελβετίας. Το 30% περίπου των κατοίκων της Ζυρίχης δεν είναι Ελβετοί πολίτες αλλά Γερμανοί και Ιταλοί μετανάστες.

Η Ζυρίχη αποτελεί διεθνές οικονομικό κέντρο στις τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και το 77% του εργατικού δυναμικού απασχολείται στον τομέα αυτό. Στην πόλη βρίσκονται και δύο πανεπιστήμια με μεγάλη ιστορία και διεθνή αναγνώριση. Το Πολυτεχνείο ETH που ιδρύθηκε το 1855 και το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης που λειτουργεί απο το 1833. Σε αυτά τα πανεπιστήμια έχουν εργαστεί αρκετοί επιστήμονες που κέρδισαν βραβείο Νόμπελ και ο αριθμός των φοιτητών τους σήμερα ξεπερνά τους 36.000!

Δύο ποδοσφαιρικές ομάδες της Ζυρίχης μετέχουν στην πρώτη εθνική κατηγορία της χώρας, η ΦΚ Ζυρίχη και η Γκρασχόπερς. Η έδρα της πρώτης είναι το γήπεδο Λέτσιγκρουντ με χωρητικότητα 23.605 θεατών. Είναι ένα από τα τέσσερα Ελβετικά στάδια που χρησιμοποιήθηκαν για τη διοργάνωση του Euro 2008. Στο ίδιο γήπεδο διοργανώνεται κάθε χρόνο το ενα απο τα έξι διεθνές μίτινγκ στίβου του IAAF Golden League, της κορυφαίας ετήσιας διοργάνωσης της IAAF. Επίσης στη Ζυρίχη βρίσκεται η έδρα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, FIFA.

Δείτε το σε photospere

Δείτε το στο street view

Δείτε το στο χάρτη:

ΠΗΓΗ:Wikipedia