Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΤΑΖ ΜΑΧΑΛ - ΑΓΚΡΑ - ΙΝΔΙΑ (TAZ MAHAL - AGRA - INDIA Ν2'10294 Ε78'02325)


Το Ταζ Μαχάλ είναι ένας ναός που βρίσκεται στην Ινδία, κτισμένος στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στη πόλη Άγκρα. o ναος αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Σαχ Γιαχάν, Μογγόλος αυτοκράτορας (Σάχης) προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμταζ Μαχαλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού.

Για την ανέγερσή του, που έγινε με σχέδια ομάδας αρχιτεκτόνων από την Ινδία, το σημερινό Πακιστάν και άλλα μέρη της Ασίας, απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά, για να το ολοκληρώσουν το 1649, όμως για να ολοκληρωθούν όλα τα κτίσματα του συγκροτήματος χρειάστηκαν 22 χρόνια, ως το 1654. Η έκταση που καταλαμβάνει το κυρίως μαυσωλείο και όλο το συγκρότημα έχει διαστάσεις 580×350 μέτρα, με τετράγωνο κήπο στο κέντρο που πλαισιώνεται από δύο άλλα μικρότερα κτίρια προσανατολισμένα κατά διεύθυνση Βορρά - Νότου. Στη νότια πλευρά βρίσκεται η κύρια πύλη του συγκροτήματος που είναι από ψαμμίτη. Η βόρεια πλευρά του περιλαμβάνει το Μαυσωλείο και καταλήγει στην όχθη του ποταμού Γιαμούνα. Δεξιά του Μαυσωλείου έχει ανεγερθεί τζαμί και αριστερά ενα κτίριο ομοιόμορφο με το τζαμί, λεγόμενο τζαβαπ, που διατηρεί την αισθητική αρχιτεκτονική ισορροπία. Το όλο συγκρότημα περικλείεται από ψηλό τείχο που φέρει ανά διαστήματα οκταγωνικούς πυργίσκους. Έξω από τον τείχο και προς νότο βρίσκονται τα βοηθητικά κτίσματα της φρουράς καθώς και σταύλοι. Χρωματικά το Μαυσωλείο είναι κτισμένο από λευκό μάρμαρο που έρχεται σε αντίθεση με τα δύο παραπλήσια κτίρια, το τέμενος και το τζαβάμπ, που είναι κτισμένα από κόκκινο ψαμμίτη. Το κυρίως κτίσμα του Μαυσωλείου βρίσκεται σε μαρμάρινο βάθρο ύψους 7 μέτρων ενώ σε κάθε πλευρά φέρει κατασκευές που σε κάθε μια απ'αυτές υπάρχει μια πύλη ύψους 33 μέτρων.

 Εσωτερικά ο κυρίως χώρος του είναι οκταγωνικός με ανάγλυφες διακοσμήσεις, στο κέντρο του οποίου βρίσκονται τα δύο κενοτάφια του Σάχη και της αγαπημένης του Μαχάλ που περιβάλλονται από διάτρητο μαρμάρινο κιγκλίδωμα. Αμέσως μετά στον κήπο βρίσκονται και οι πραγματικοί τάφοι τους. Το Ταζ Μαχαλ σήμερα θεωρήται ενα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως, δείγμα της ινδομογγολικής αρχιτεκτονικής, και περιλαμβάνεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.


Δείτε το στο street view

Δείτε το στο χάρτη


ΠΗΓΗ:Wikipedia