Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΜΑΣΑΝΤΑ - ΙΣΡΑΗΛ (MASADA - ISRAEL N31'19035 E35'21143)


Η Μασάντα είναι ενα αρχαίο οχυρωματικό έργο πάνω σε ένα απομονωμένο υψίπεδο κοντά στη Νεκρά Θάλασσα, στο ανατολικό άκρο της ερήμου της Ιουδαίας, στο Νότιο Ισραήλ και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και αξιοθέατα στο Ισραήλ.

Ο Ηρώδης οχύρωσε τα ανάκτορα του με τη Μασάντα και σύμφωνα με τον ιστορικό Ιώσηπο η πολιορκία της Μασάντα από τα Ρωμαϊκά στρατεύματα στο τέλος του Πρώτου Ιουδαϊκού Πολέμου έληξε με τη μαζική αυτοκτονία των 960 Σικάριων ανταρτών και των οικογενειών τους που κρύβονταν εκεί. Τα βράχια στην άκρη της Μασάντα είναι 400μ ψηλά και η προσέγγιση της κορυφής είναι πολύ δύσκολη. Το φρούριο περιλάμβανε πύργους, αποθήκες, στρατώνες, ένα οπλοστάσιο, το παλάτι και δεξαμενές που γέμιζαν με νερό της βροχής. Τρεια μόνο μονοπάτια οδηγούσαν από κάτω μέχρι τις πύλες στην κορυφη. Ο Ρωμαίος κυβερνήτης της Ιουδαίας Λεύκιος Φλάβιος και ο επικεφαλής της ρωμαϊκής λεγεώνας ξεκινούν να πολιορκούν τη Μασάντα, την περικυκλώνουν και στη συνέχεια χτίζουν έναν τοίχο και μια βοηθητική ράμπα. Οι έρευνες του 1990 επιβεβαιώσαν ότι η ράμπα της επίθεσης είχε ύψος 114μ και αποτελούνταν από μια κινητήρια πέτρα, επίσης ένας γιγαντιαίος πύργος με πολιορκητικό κριό κατασκευάστηκε και κινήθηκε μέχρι εκεί. Οι Ρωμαίοι έβαλαν Εβραϊους αιχμαλώτους να χτίζουν την ράμπα και οι Εβραϊοι αντάρτες απο την κορυφή της Μασάντα επέλεξαν να μην σκοτώνουν τους αδέλφους τους που έχτιζαν, ακόμα κι αν αυτό βοηθούσε τους Ρωμαίους να καταλαβουν το φρούριο. Έτσι η ράμπα ολοκληρώθηκε και 2 μήνες πολιορκίας επέτρεψαν στους Ρωμαίους να παραβιάσουν τελικά το τείχος της Μασάντα αφου χρειάστηκε να θυσιάσουν την λεγεώνα, βοηθητικές μονάδες και εβραϊους αιχμαλώτους, με συνολικό αριθμό 15.000 στρατιώτων να είναι θύματα της πολιορκίας της Μασάντα. Σύμφωνα με τον Ιώσηπο όταν τα Ρωμαϊκά στρατεύματα εισήλθαν στη Μασάντα, είδαν ότι οι 960 κάτοικοι της έκαψαν τις αποθήκες τροφίμων και διέπραξαν μαζική αυτοκτονία ή σκότωσαν ο ένας τον άλλο, μόνο 2 γυναίκες και 5 παιδιά βρέθηκαν ζωντανοί. Ο Ιώσηπος έγραψε για δύο ομιλίες που ο ηγέτης των Σικάριων είχε κάνει για να πείσει τους συμπολεμιστές του να αυτοκτονήσουν, υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές μεταξύ των αρχαιολογικών ευρημάτων και των γραπτών του Ιώσηπου αφου αναφέρονται 960 νεκροί αλλα βρέθηκαν οστά μονο απο 28.
Η Μασάντα εντοπίστηκε το 1838 και οι ανασκαφές έγιναν μεταξύ 1963 και 1965. Λόγω της μεγάλης απόστασης από το αστικό περιβάλλον και της άγονης γης της, η περιοχή παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτη από τον άνθρωπο ή τη φύση για δύο χιλιετίες. Η Ρωμαϊκή ράμπα της επίθεσης εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση της και μπορεί κάποιος να την ανέβει με τα πόδια. Πολλά από τα αρχαία κτίρια έχουν αποκατασταθεί, όπως και οι τοιχογραφίες των δύο κύριων ανάκτορων του Ηρώδη και τα Ρωμαϊκού στιλ λουτρά που έχτισε. Η συναγωγή, οι αποθήκες και τα σπίτια των Εβραίων αντάρτων έχουν επίσης εντοπιστεί και αποκατασταθεί. Δεξαμενές νερού δείχνουν πως οι αντάρτες κατάφεραν να έχουν νερό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην περιοχή μπροστά από το παλάτι βρέθηκαν 11 μικρά όστρακα που το καθένα φέρει ένα μοναδικό όνομα, έχει υπωθεί ότι τα 11 ονόματα είναι αυτά των ανδρών που επιλέχτηκαν με κλήρωση για να σκοτώσουν τους άλλους και στη συνέχεια αυτοκτόνησαν, σύμφωνα με τον Ιώσηπο.

Η Μασάντα ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2001. Οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν με πεζοπορία μέχρι εκεί ή να πάρουν τελεφερίκ για την κορυφή του οχηρού, οι πεζοί συχνά ξεκινούν μια ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου για αποφυγή της ζέστης η οποία μπορεί να υπερβαίνει τους 43°C το καλοκαίρι. Το μουσείο της Μασάντα βρίσκετε στη βάση του τελεφερίκ.


Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia