Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

"Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ" - ΝΤΑΡΒΑΖΑ - ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ ("THE DOOR TO HELL" - DARVAZA - TURKMENISTAN N40'15105 E58'26217)


Η πύλη της κολάσεως είναι ένας τεράστιος κρατήρας που δημιουργήθηκε το 1971 απο ενα ανθρώπινο λάθος και βρίσκεται στην έρημο Καρακούμ, κοντά στην πόλη Νταρβάζα, στο Τουρκμενιστάν.

"Η πύλη της κολάσεως" είναι ένας τεράστιος κρατήρας με κοίτασμα φυσικού αερίου. Δημιουργήθηκε κατα λάθος απο Ρώσους μηχανικούς. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός για την φωτιά του φυσικού αερίου που καίει συνεχώς από το 1971. Οι μηχανικοί τοποθέτησαν ένα γεωτρύπανο στην περιοχή και ξεκίνησαν εργασίες γεώτρησης για την εκτίμηση του διαθέσιμου αποθέματος φυσικού αερίου που υπήρχε στο υπέδαφος. Το αποθεματικό του φυσικού αερίου που βρήκαν είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Καθώς έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι με την επιτυχία της εξεύρεσης των πόρων φυσικού αερίου, το έδαφος κάτω από την εξέδρα γεώτρησης κατέρρευσε και δημιουργήθηκε ένας κρατήρας. Οι μηχανικοί φοβούμενοι απελευθέρωση δηλητηριωδών αερίων από τον κρατήρα, πίστευαν ότι θα ήταν ασφαλέστερο να κάψουν τα αέρια και αποφάσισαν να βάλουν φωτιά για να τα εξαλείψουν. Εκείνη την εποχή, οι προσδοκίες ήταν ότι το φυσικό αέριο θα καιγόταν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά συνέχιζει να καίγεται για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες!!

Ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο κάτω μέρος του κρατήρα Νταρβάζα είναι ο Ελληνοκαναδός Γιώργος Κουρούνης, κυνηγός ακραίων καιρικών φαινομένων και εξερευνητής. Η αποστολή του Γιώργου Κουρούνη χρηματοδοτήθηκε εν μέρη απο το National Geographic και το επεισόδιο μεταδόθηκε απο National Geographic Channel στις 16 Ιουλίου του 2014.


Τον Απρίλιο του 2010, ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, επισκέφθηκε την περιοχή και αποφάσισε ότι ο κρατήρας πρέπει να κλείσει ή να ληφθούν μέτρα για να περιοριστεί η ροή του φυσικού αερίου για την ανάπτυξη άλλων πεδίων φυσικού αερίου στην περιοχή. Το Τουρκμενιστάν σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές του φυσικού αερίου προς το Πακιστάν, την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν, τη Ρωσία και τη Δυτική Ευρώπη.

Δείτε το στο χάρτη:



ΠΗΓΗ:Wikipedia