Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

ΟΡΟΣ ΡΟΡΑΪΜΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ (RORAIMA MOUNT - VENEZUELA - AMERICA N5'12463 W60'44295)


Το όρος Ροράιμα βρίσκεται στα οροπέδια της Νότιας Αμερικής. Έχει ενα εντυπωσιακό σχήμα τραπεζίου και θεωρείται οτι είναι από τους παλαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς στη Γη.

Το όρος Ροράιμα βρίσκεται στα σύνορα 3 χωρών, της Γουιάνας, Βραζιλίας και Βενεζουέλας. Η ηληκία του υπολογίζεται περίπου 2 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ενώ το εντυπωσιακό σχήμα τραπέζιου, κάνει την κορυφή του να έχει πλάτος επιφάνειας 31τετ.χλμ. Το υψηλότερο σημείο του βουνού είναι το Μάβεριγκ Ροκ, με ύψος 2.810μ και βρίσκεται εντός της Βενεζουέλας. Στο Ροράιμα βρέχει σχεδόν κάθε μέρα του χρόνου, ενώ πολλά από τα είδη φυτών που βρέθηκαν στο βουνό είναι μοναδικά. Χρόνια πριν την άφιξη των Ευρωπαίων εξερευνητών, στο βουνό ζούσαν αυτόχθονες λαοί της περιοχής και το Ροράιμα έχει μια ξεχωριστή σημασία γι αυτούς, ενώ είναι πρωταγωνιστής σε πολλούς μύθους και θρύλους της ιστορίας αυτών των λαών.

Το 2006, το Όρος Ροράιμα ήταν το θέμα του βραβευμένου ντοκιμαντέρ "Ο πραγματικός χαμένος κόσμος" που προβλήθηκε απο το Animal Planet, ενω το 2009 υπήρξε πηγή έμπνευσης, για την ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney, "Up". Σήμερα, το Όρος Ροράιμα είναι ένας προορισμός για αναρριχιτές, που το προσεγγίζουν ως συνήθως από την πλευρά της Βενεζουέλας. Οι περισσότεροι προσλαμβάνουν ντόπιους οδηγούς απο το χωριό Paraitepui και μετά απο 88χλμ πεζοπορίας σε χωματόδρομο, φτάνουν στο βουνό. Παρά το γεγονός ότι η διαδρομή είναι καλά σημαδεμένη και ευρέως ταξίδευμένη, είναι εύκολο να χαθεί κανείς μέχρι να φτάσει στην κορυφή, καθώς υπάρχουν μονοπάτια και η σχεδόν σταθερή νεφοκάλυψη στην κορυφή και τους παράξενους βραχώδεις σχηματισμούς κάνουν την όρατότητα πολύ χαμηλή. Οι λιγότερο τολμηροί μπορούν να φτάσουν στην κορυφή του βουνού με ελικόπτερο που διατίθεται απο την κοντινή πόλη της Βενεζουέλας, Santa Elena de Uairen.

Δείτε το στο χάρτη:

ΠΗΓΗ:Wikipedia