Το Γκραν Κάνυον είναι ένα μακρύ φαράγγι που διαμορφώθηκε από τον ποταμό Κολοράντο και βρίσκεται στην πολιτεία της Αριζόνα των Η.Π.Α. αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά θαύματα και μας διδάσκει πολλά για την ιστορία του κόσμου, το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί το Εθνικό Πάρκο του Γκραν Κάνυον, ένα από τα πρώτα εθνικά πάρκα των Η.Π.Α. και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Το Γκραν Κάνυον έχει μήκος 446 χιλιομέτρων, πλάτος μεταξύ 6,5 και 29 χιλιομέτρων και βάθος που φτάνει τα 1,83 χιλιόμετρα, ενω είναι ορατό και απο το διάστημα! Από τα τέλη της Κρητιδικής περιόδου ο ποταμός Κολοράντο που ξεκινά από τα Βραχώδη όρη και χύνεται στον Κόλπο του Μεξικού έσκαψε ένα-ένα τα επίπεδα του υψιπέδου του Κολοράντο σχηματίζοντας το Γκραν Κάνυον. Η έλλειψη υγρασίας και κατ'επέκταση βλάστησης, περίοδοι ταχείας διάβρωσης και η ύπαρξη στρωμάτων με διαφορετική αντοχή στη διάβρωση έδωσαν στο Γκραν Κάνυον το σημερινό του σχήμα.
11.000 χρόνια πριν από τον αποικισμό της Αμερικής από τους Ευρωπαίους στην περιοχή ζούσαν φυλές ιθαγενών Αμερικανών, κυρίως οι "Pueblos" που έφτιαχναν τα καταλύματα τους μέσα στις σπηλιές του φαραγγιού και θεωρούσαν το φαράγγι ιερό, απόγονοι των αρχαίων αυτών φυλών είναι οι Ινδιάνοι Ναβάχο. Σήμερα, μια μικρή ζώνη της χαράδρας αποτελεί τον καταυλισμό των ολιγάριθμων Ινδιάνων Χαβασουπάι. Πρόκειται για κτηνοτρόφους και αγρότες που ζούσαν στις όχθες του Κολοράντο εδώ κι εκατοντάδες χρόνια.

Στις φώτο παραπάνω η θέα που κόβει την ανάσα υπόσχεται ένα μοναδικό κατάστρωμα παρατήρησης στο Γκραν Κάνιον. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατούν 20 μέτρα πέρα από την άκρη του γκρεμού για να κοιτάξουν μέσα από το γυάλινο πάτωμα τον πυθμένα του φαραγγιού, 1.200 μέτρα κάτω από τα πόδια τους. Το Skywalk, σε σχήμα πετάλου, περιγράφεται ως θρίαμβος της μηχανικής, καθώς προεξέχει από το βράχο χωρίς εμφανή στηρίγματα. Οι Ινδιάνοι Χουαλαπάι της Αριζόνα επέτρεψαν σε εργολάβο από το Λος Αντζελες να επενδύσει 30 εκατ. δολάρια στην κατασκευή με την ελπίδα ότι θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες στην περιοχή, που πλήττεται από την ανεργία.
Δείτε το στο street view
Δείτε το στο χάρτη:
ΠΗΓΗ:Wikipedia