Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΟΣΛΟ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ (OSLO - NORWAY N59'54405 E10'44303)


Το Όσλο είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας, αλλά και μια απο τις πιο ακριβές πόλεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Όσλο έχει πληθυσμό περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους και είναι μία ακριβή πόλη γνωστή για τον σολομό, το πετρέλαιο και τον φυσικό της περιβάλλον. Βρίσκεται στο φιόρδ Oslofjord, στην νότια Νορβηγία και είναι γεμάτη φυσική ομορφιά, αφού περιβάλλεται από πράσινους λόφους, βουνά και το δάσος Marka, ένα άγριο δάσος εύκολα προσβάσιμο απο την πόλη. Γύρω από το Όσλο υπάρχουν 40 μικρά νησιά, εκ των οποίων το πιο μεγάλο είναι το Malmoya με έκταση μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο!


Το Όσλο έχει και 343 λίμνες, εκ των οποίων η πιο μεγάλη ονομάζεται Maridalsvannet και έχει έκταση περίπου 4τετ.χλμ. Αυτή η λίμνη είναι επίσης η βασική πηγή ύδρευσης για ένα πολύ μεγάλο τμήμα της πόλης του Όσλο. Αν και ο πληθυσμός της πόλης είναι σχετικά μικρός, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καταλαμβάνει μια ασυνήθιστα μεγάλη έκταση εθνικοτήτων, αφού το 25% είναι μετανάστες, γι αυτό και η πόλη χαρακτηρίζεται ως πολυεθνική. Η γλώσσα της πόλης έχει έντονες επιρροές απο την Σουηδία, αφού για πολλά χρόνια η Νορβηγία βρισκόταν υπό την κατοχή της Σουηδίας. Η πιο παλιά συνοικία του Οσλο βρίσκεται στα βόρεια του φρουρίου του Akershus και είναι το ζωτικό κέντρο της πόλης, όπως και η κύρια οδός Karl Johans Gate, στην οποία ορθώνονται ιστορικά κτήρια, όπως το Βασιλικό Ανάκτορο του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, το Εθνικό Θέατρο ρυθμού Ροκοκό, η έδρα του Κοινοβουλίου του 19ου αιώνα και το Πανεπιστήμιο, που χρονολογείται από το 1851. Το νόμισμα της χώρας είναι η Νορβηγική κορώνα που είναι ακριβότερη από την Σουηδική, η οποία και αυτή είναι ακριβότερη απο το ευρώ.

Δείτε το στο street view

Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia