Κυριακή 19 Απριλίου 2015

ΦΡΑΓΜΑ ΑΣΟΥΑΝ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΑΦΡΙΚΗ (ASWAN DAM - EGYPT - AFRICA N23'58103 E32'52402)


Το φράγμα του Ασουάν στον ποταμό Νείλο, στην Αίγυπτο, ήταν ενα θαύμα της μηχανικής της εποχής του. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1970, ενώ χρειάστηκαν 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί και κόστισε 1δις δολλάρια.

Για πολλούς αιώνες οι κάτοικοι της Αιγύπτου υπέφεραν, κάποια χρόνια υπήρχε ξηρασία, ενώ κάποια άλλα υπήρχε τόσο πολύ νερό που ο ποταμός Νείλος πλημμύριζε, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες τους. Ήταν επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση μιας λύσης. Η απάντηση ήταν το φράγμα του Ασουάν που θα έλεγχε τις πλημμύρες του Νείλου, θα αποθήκευε νερό και θα παρήγαγε υδροηλεκτρική ενέργεια.

Οι Σοβιετικοί βοήθησαν το λαό της Αιγύπτου στο σχεδιασμό και την κατασκευή του φράγματος στο Νείλο. Το φράγμα χτίστηκε περίπου 13 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ασουάν. Χρειάστηκαν 10 χρόνια για την κατασκεύη του, κόστισε 1δις δολλάρια και χρησιμοποιήθηκαν 18 φορές περισσότερα υλικά απ’ όσα χρησιμοποιήθηκαν στη Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα. Οι διαστάσεις του είναι 3.600μ μήκος, 980μ πλάτος στη βάση του και 111μ ύψος. Το κόστος του φράγματος καλύφθηκε από τα έσοδα της διώρυγας του Σουέζ, που ο Νάσερ είχε εθνικοποιήσει το 1956 με αποτέλεσμα αργότερα οι ΄Αγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ισραηλινοί να εισβάλουν και να καταλάβουν τη διώρυγα. Μέχρι που ο ΟΗΕ τους ανάγκασε να αποχωρήσουν. Το φράγμα σήμερα παράγει ηλεκτρισμό και αρδεύει σχεδόν το σύνολο της Αιγύπτου. Δημιούργησε τη Λίμνη Νάσερ, μία τεράστια δεξαμενή νερού, μήκους 550χλμ που όταν φτιάχτηκε ήταν η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη του κόσμου, σήμερα είναι η τρίτη σε μέγεθος, και αύξησε κατά 30% την καλλιεργήσιμη γη στην Αίγυπτο. Επιπρόσθετα ανέβασε το επίπεδο της υπόγειας στάθμης του νερού σε μια τεράστια έκταση, ακόμα και μέχρι την Αλγερία!

Υπάρχει όμως και η οικολογικη πλευρά, η έκταση που πλημμύρησε ξεσπιτωσε περίπου 100.000 ανθρώπους και κάλυψε πολλές σημαντικές αρχαιότητες. Οι ναοί του Αμπού Σιμπέλ, 280χλμ μακρυά από το φράγμα αντιμετώπιζαν σοβαρό κίνδυνο, οπότε ξεκίνησε μια παγκόσμια σταυροφορία για τη σωτηρία τους. Οι ναοί ήταν κατ’ ευθείαν κατασκευασμένοι στον ιερό βράχο και με τεράστια προσπάθεια απο την UNESCO κατορθώθηκε να κοπούν κομμάτι-κομμάτι, βάρους μέχρι 30 τόννους, και να επανασυναρμολογηθούν στο πιο κοντινό δυνατό ασφαλές μέρος! Πολλές άλλες αρχαιότητες όμως σήμερα είναι σκεπασμένες από νερό. Επίσης η ύλη που ο ποταμός μετέφερε επί χιλιετίες και απόθετε στο δέλτα του, τώρα συγκρατείται πίσω από το φράγμα και η λίμνη συνεχώς γεμίζει από λάσπη ενώ η χωρητικότητά της σε νερό μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Το νερό του Νείλου εμπλούτιζε τη Μεσόγειο με σωματίδια και μικροοργανισμούς, απαραίτητους κρίκους στην τροφική αλυσίδα. Σήμερα τα τροφικά πλέγματα έχουν διαταραχθεί, με σοβαρή μείωση του όγκου των αλιευμάτων.

Δείτε το στο χάρτη:



ΠΗΓΗ:Wikipedia