Τρίτη 14 Απριλίου 2015

ΚΑΒΑΛΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (KAVALA - MACEDONIA - GREECE N40'56154 E24'24402)


H Καβάλα βρίσκεται στην Ανατολική Μακεδονία και είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σύμβολο. Ο μόνιμος πληθυσμός της πόλης φτάνει τους 55.000 κάτοικους.

Η ιστορία της Καβάλας ξεκινά από τους Προϊστορικούς χρόνους και οι αναφορές για αυτήν από την μία χάνονται στις ομηρικές αφηγήσεις και από την άλλη καταγράφονται στα αρχεία της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Από την μία η πόλη έγινε παγκοσμίως γνωστή για την άφιξη των δημοκρατικών στρατευμάτων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ενόψει της ιστορικής μάχης των Φιλίππων και από την άλλη για την άφιξη του Αποστόλου Παύλου, κάνοντας την Νεάπολη,σημερινή Καβάλα, την πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που δέχτηκε το χριστιανισμό! Είναι διάσημη για τα μεγαλοπρεπή έργα Βυζαντινών και Τούρκων, όπως το Κάστρο και οι Καμάρες, όσο και για το ότι αποτέλεσε την γενέτειρα του Μεχμέτ Αλί, αντιβασιλέα της Αιγύπτου.

Τα ευρήματα που βρέθηκαν τη δεκαετία του '50 στην Θάσο αφορούν εργαλεία της Νεοτέρης Παλαιολιθικής, περίπου 20.300 χρόνων π.Χ. Τότε η στάθμη της θάλασσας ήταν πολύ χαμηλότερα από την σημερινή, με αποτέλεσμα η νήσος της Θάσου να συνδέεται μέσω χερσονήσου με την ενδοχώρα. Όμως κατά την Μεσολιθική εποχή που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξήθηκε και έλιωσαν οι παγετώνες, τα νερά της θάλασσας πλημμύρισαν την μέχρι πρότινος πεδιάδα. Οι πρώτες οργανωμένες κοινωνίες εμφανίζονται στην Πεδιάδα των Φιλίππων γύρω στα 5.600 π.Χ. Η σημερινή πόλη της Καβάλας χτίστηκε επάνω σε δύο προϊστορικές θέσεις, την Αντισσάρα, τη σημερινή Καλαμίτσα, καθώς και του οικισμού της εποχής του Σιδήρου που εντοπίστηκε ανατολικά της πόλης, στην περιοχή Περιγιαλίου. Λόγω της ανεξέλεγκτης οικοδόμησης κυρίως στα μέσα του 20ου αιώνα, διασώζεται μόνο είναι ένα τμήμα του τείχους της Αντισσάρας, ανάμεσα στις πολυκατοικίες της σύγχρονης πόλης. Αρκετά ευρήματα της προϊστορικής περιόδου υπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου.

Μετά από μακροχρόνιους πολέμους με τα θρακικά φύλα, οι Θάσιοι για να αντιμετωπίσουν τις επιδρομές, γύρω στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ., ιδρύουν την Νεάπολη. Εκτός της στρατηγικής της θέσης, στο δρόμο που συνέδεε την Ανατολή με την Δύση, καθώς και το φυσικό της λιμένα, η Νεάπολη βρισκόταν ανάμεσα στην εύφορη και πλούσια σε μεταλλεύματα Θάσο, κοντά στο χρυσοφόρο Παγγαίο όρος και ακριβώς δίπλα στις εύφορες πεδιάδες των Φιλίππων και του Νέστου. Υπήρξε μέλος της Α’ και της Β’ Αθηναϊκής Συμμαχίας, τα τιμητικά ψηφίσματα του αθηναϊκού δήμου, εγκωμιάζουν την Νεάπολη για την συμπαράστασή της στην Αθήνα, κατά την ταραχώδη περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου. Η Νεάπολη έμεινε σύμμαχος της Αθήνας μέχρι το 340 π.Χ., όταν την κατέλαβε ο Φίλιππος ο Β' προσαρτώντας την στο Μακεδονικό βασίλειο. Η θέση της Νεάπολης σήμερα τοποθετείται στη χερσόνησο της Παναγίας και μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση φαίνεται πως παρακμάζει. Λόγω όμως της εξαιρετικά στρατηγικής της θέσης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο τελευταίο τρίτο του 2ου π.Χ. αιώνα, με την κατασκευή της Εγνατίας οδού, η οποία περνούσε από αυτήν, όπως δείχνει το τμήμα λιθόστρωτου δρόμου που σώζεται στην κορυφή του Συμβόλου, καθώς και η ανεύρεση ενός ρωμαϊκού μιλιαρίου. Σύμφωνα μάλιστα με τα ρωμαϊκά οδοιπορικά υπήρχε σε αυτήν ρωμαϊκός σταθμός αλλαγής ίππων. Στην μεταγενέστερη ιστορία της Καβάλας βρίσκουμε αρκετά Οθωμανικά μνημεία στην πόλη, όπως το Τέμενος Ιμπαρήμ Πασά που χρονολογείται από το 1530 και το 1926 μετατράπηκε στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου, το Τέμενος Χαλίλ Μπέη που βρίσκεται στην χερσόνησο της Παναγιάς και χρονολογείται από το 1900 και στεγάζει τη φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας, το Ιμαρέτ Καβάλας το οποίο χρονολογείται από το 1817, το Κονάκι Μωχάμεντ Άλι Πασά που ήταν η οικία του Μωχάμεντ Άλι Πασά (1805-1848), το Κάστρο Καβάλας που είναι οθωμανικό οχυρωματικό έργο και οι Καμάρες που είναι το υδραγωγείο της Καβάλας και χτίστηκε το 1520.

Το 1864 τα καπνά της Μακεδονίας που ήταν γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο μετέτρεψαν την Καβάλα σε κέντρο επεξεργασίας και εμπορίας καπνού. Σε αυτό βοήθησε και η θέση της με το φυσικό λιμάνι της. Στην Καβάλα έλαβε χώρα η πρώτη και η μεγαλύτερη εργατική απεργία στα Βαλκάνια, με 5000 εργάτες, το έτος 1896. Η πόλη της Καβάλας άρχισε να μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο αστικό κέντρο από την δεκαετία του 1920, όταν αυξήθηκε ραγδαία ο πληθυσμός της, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού προσφύγων έπειτα από την Μικρασιατική καταστροφή. Στην πόλη σήμερα λειτουργεί μια από τις μεγαλύτερες ιχθυόσκαλες της Μεσογείου, από όπου διακινούνται εμπορεύματα σε εσωτερικές και διεθνείς αγορές. Η ανάπτυξη της αλιείας δημιουργησε στην Καβάλα, ένα από τα τρία Ινστιτούτα Αλιευτικών Ερευνών που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα.

Η Καβάλα διαθέτει πολυάριθμες παραλίες και πεζοπορικές διαδρομές. Είναι μια από τις λίγες πόλεις της Ελλάδας που μέσα στον πολεοδομικό της ιστό διαθέτει 4 οργανωμένες παραλίες. Δυτικά, την παραλία της Ραψάνης, την δημοτική πλαζ της Καλαμίτσας και τον πολυχώρο του Μπάτη. Στη συνέχεια του Μπάτη αν ακολουθήσετε την οδό αυτή θα βρείτε τις υπέροχες οργανωμένες και μη παραλίες του Παληού και στην συνέχεια της Ηρακλείτσας και της Περάμου. Παράλληλα από την άλλη πλευρά της πόλης αν κινηθείτε ανατολικά μπορείτε να επισκεφθείτε την παραλία Περιγιάλι και το χωριό Νέα Καρβάλη. Κεντρικά θα βρείτε το Δημοτικό Κήπο και το πάρκο του Φαλήρου στην Παραλία.

Δείτε τη στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia