Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Ο ΒΡΑΧΟΣ ΤΟΥ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ - ΙΒΗΡΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ (GIBRALTAR - IBERIAN PENINSULA N36'07325 W5'20452)


Το Γιβραλτάρ βρίσκεται στο νότιο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου, στην Ανδαλουσία. Σ'εκείνο το σήμείο, γνωστό και ως "στενο του Γιβραλταρ", ενώνονται η Μεσόγειος θάλασσα με τον Ατλαντικό ωκεανό!

Το Γιβραλτάρ έχει πλάτος 15χλμ περίπου και συνολική έκταση 7τετ.χλμ, αποτελεί Βρετανική αποικία απο το 1704. Λόγω της προνομιακής του γεωγραφικής θέσης και στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας, το Γιβραλτάρ αποτέλεσε για πολλούς αιώνες σημείο έντονων αντιπαραθέσεων! Το αρχικό όνομα ήταν «βράχος του Ταρίκ» από τον Τζεμπέλ Ταρίκ που το κατέλαβε το 711μ.Χ. Οι Ισπανοί της Γρανάδας πήραν στην κατοχή τους την περιοχή, το 1492 και το 1704 κατελήφθη από τους Βρετανούς και προσαρτήθηκε στην Αγγλία. Η βρετανική κυριαρχία αναγνωρίσθηκε από συνθήκες και το 1969 η Ισπανία έκλεισε τα σύνορα της με το Γιβραλτάρ ζητώντας την επιστροφή του απο την Βρετανία. Μετά από δημοψήφισμα που ζήτησε ο ΟΗΕ για την ανεξαρτησία ή την υπαγωγή του στην Ισπανία η πλειοψηφία των κατοίκων τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της σύνδεσης με τη Βρετανία. Ωστόσο, στις 15 Δεκεμβρίου 1982 με απόφαση του Βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος τα σύνορα ξανάνοιξαν μετά από 13 χρόνια. Με ένα νεότερο δημοψήφισμα το 2002 επιλέχθηκε και πάλι η παραμονή του Γιβραλτάρ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σήμερα το Γιβραλτάρ είναι πηγή πλούτου με τον τουρισμό και τα καζινο του, αλλά και ένας φορολογικός παράδεισος με μηδενικά ΦΠΑ και φόρους. Είναι ενα παγκόσμια αναγνωρισμένο offshore οικονομικό κέντρο καθώς σαν μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης διατηρεί την ανεξαρτησία του απο την Αγγλία σε θέματα φορολογίας!

Η βόρεια, η ανατολική και η νότια πλευρά του βράχου είναι τόσο απότομες, ώστε είναι αδύνατη ακόμα και η αναρρίχηση. Τα κανόνια μέσα στο πέρασμα του χρόνου έμειναν να προστατεύουν το οχυρό του λιμανιού. Στο Γιβραλτάρ υπάρχουν σπήλαια με σταλαχτίτες, ενώ η περιοχή στο πάνω μέρος του βράχου είναι προσβάσιμη με τελεφερίκ που το θέαμα είναι επιβλητικό, με την Αφρική να είναι ορατή στα νότια! Εκεί υπάρχει και ένα φυσικό καταφύγιο, το οποίο φιλοξενεί περίπου 230 Μπαρμπάρι Μακάκους, τη μόνη άγρια μαϊμού που ζει στην Ευρώπη και η οποία υπήρχε εκεί πριν την κατάκτηση του Γιβραλτάρ από τους Βρετανούς. Μια δεισιδαιμονία, ανάλογη με εκείνη των κορακιών στον Πύργο του Λονδίνου, δηλώνει ότι εάν οι μαϊμούδες ποτέ φύγουν, θα φύγουν και οι Βρετανοί.

Δείτε το στο street view

Δείτε το στο χάρτη:

 

ΠΗΓΗ:Wikipedia