Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΝΗΣΟΣ ΣΤΑΦΑ - ΣΚΩΤΙΑ (STAFFA ISLAND - SCOTLAND N56'26091 E6'20299)


Το νησί Στάφα βρίσκεται στη Σκωτία και είναι γνωστό ως "το νησί με τις κολώνες". Οι Βίκινγκς που κατοικούσαν κάποτε σ αυτό, το ονόμασαν έτσι γιατί τους θύμιζε τα σπίτια τους που είχαν χτιστεί απο κορμούς δέντρων.

Το νησί Στάφα βρίσκεται περίπου 10χλμ δυτικά του Mαλ και έχει μήκος 1χλμ, ενώ το πλάτος του δεν ξεπερνά τα 500μ. Ηρθε στο προσκήνιο στα τέλη του 18ου αιώνα, λόγο της φυσικής ομορφιάς των στηλών βασάλτη που βρίσκονται στο νησί και δημιουργήθηκαν πριν απο περίπου 58.000.000 χρόνια, απο την απότομη ψήξη λάβας. Στο νησί Στάφα επίσης συναντάμε και ενα θαλάσσιο σπήλαιο, γνωστό και ως «Σπήλαιο του Fingal», πρόκειται για μια μεγάλη θαλάσσια σπηλιά που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού, με 20μ περίπου ύψος και 75μ μήκος. Εκεί λέγεται πως κατοικούσε ο Fingal o γίγαντας!

Η περιοχή δεν ενδείκνυται για να ζει κάποιος εκεί. Ωστόσο το 1772 υπήρχε μια οικογένεια που ζούσε στο νησί και καλλιεργούσε βρώμη, κριθάρι και πατάτες, ενώ στη επιβίωση της πρόσφερε και η βοσκή των ζώων. Μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα η Στάφα είχε ερημώσει και σημαντικό ρόλο σ αυτό έπαιξαν και οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα που ήταν ακραίες. Το 1800 υπήρχαν 3 κόκκινα ελάφια στο νησί, που αργότερα αντικαταστάθηκαν από κατσίκες και στη συνέχεια απο ένα μικρό κοπάδι βοοειδών. Το 1997 αφαιρέθηκε το σύνολο του ζωικού πλυθυσμού απο το νησί και αυτό οδήγησε στην αναγέννηση της βλάστησης του. Σήμερα υπάρχουν ακόμα στο έδαφος τα σημάδια και τα αυλάκια απο τις καλλιέργιες των αγροτών, αλλά και το μοναδικό σωζόμενο κτίριο, που είναι ενα μισοκατεστραμένο καταφύγιο για τους ταξιδιώτες. Σήμερα θαλασσοκόρακες και γλάροι φωλιάζουν στο νησί και τα περιβάλλοντα ύδατα παρέχουν τα προς το ζην για πολλά θαλασσοπούλια, γκρίζες φώκιες, δελφίνια, καρχαρίες και φάλαινες. Η Στάφα δεν διαθέτει λιμάνι και η αποβίβαση στο νησί είναι δυνατή μόνο με ήρεμη θάλασσα, ενώ ακτοπλοϊκά ταξίδια που ξεκινάνε απο τις γύρω περιοχές, μεταξύ Μαίου και Σεπτεμβρίου, επιτρέπουν στους επισκέπτες να δουν τις σπηλιές και τα πτηνά που φωλιάζουν στο νησί.

Δείτε το στο χάρτη:



ΠΗΓΗ:Wikipedia