Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΟ - ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ - ΠΕΝΣΥΛΒΑΝΙΑ (EAST STATE PENITENTIARY - PHILADELPHIA - PENSYLVANIA N39'58061 W75'10165)


Το Ανατολικό Σωφρονιστήριο, είναι μια πρώην Αμερικανική φυλακή στη Φιλαδέλφεια, που λειτουργούσε από το 1829 μέχρι το 1971.

Το Ανατολικό Σωφρονηστήριο άνοιξε στις 25 Οκτωβρίου του 1829 και εκεί φυλακίστηκαν διάσημοι εγκληματίες, όπως ο ληστής Γουίλι Σάττον και ο Αλ Καπόνε, το 1929. Οι φυλακισμένοι υποβάλονταν σε φρικτά βασανιστήρια από τους φύλακες και σύμφωνα με μαρτυρίες άκουγαν κραυγές και ψιθύρους που προέρχονταν από τους τοίχους της φυλακής, ενώ ο Αλ Καπόνε είχε ισχυριστεί πως το φάντασμα ενός εκ των θυμάτων του τον είχε στοιχειώσει. Άλλοι κρατούμενοι έχουν αναφέρει πως έχουν δει στους διαδρόμους τα φαντάσματα όσων εκτελέστηκαν να σχηματίζουν μια ουρά και να κατευθύνονται προς το δωμάτιο εκτελέσεων. Ο εσωτερικός, καινοτόμος για την εποχή, σχεδιασμός του Ανατολικού σωφρονηστηρίου δεν επέτρεπε στους κρατούμενους να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και γρήγορα αυτό έγινε ένα πρότυπο για περισσότερα από 300 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Ο αρχιφύλακας του σωφρονηστηρίου είχε την υποχρέωση να επισκέπτεται τον κάθε κρατούμενο, κάθε μέρα, ενώ τα κελιά είχαν κατασκευαστεί σε σειρά κύκλου και βρισκόταν υπο συνεχή επιτήρηση από έναν κεντρικό πύργο ελέγχου στο κέντρο του κύκλου.

Στις 3 Απριλίου του 1945 έγινε μια μεγάλη απόδραση από 12 κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένου και του διαβόητου Γουίλι Σάττον, ο οποίος κατά τη διάρκεια ενός έτους κατάφερε να σκάψει μια σήραγγα 30 μέτρων κάτω από τον τοίχο της φυλακής. Κατά τη διάρκεια εργασιών στη φυλακή, το 1930, ανακαλύφθηκαν επιπλέον 30 ανολοκλήρωτα τούνελ, που είχαν σκαφτεί για αποδράσεις. Με την πάροδο του χρόνου το μοναχικό σύστημα περιορισμού τελικά κατέρρευσε λόγω των πολλών προβλημάτων και η φυλακή έκλεισε το 1971. Σήμερα το Ανατολικό σωφρονηστήριο είναι ενα ιστορικό κτήριο, το οποίο απο το 1994 είναι ανοικτό για το κοινό ως μουσείο, ενώ προσφέρεται και για περιηγήσεις. Οι επισκέπτες μπορούν να φορούν τα ακουστικά και να ακούν την αφήγηση του γνωστού ηθοποιού Steve Buscemi, αλλά και μαρτυρίες απο πρώην φύλακες και κρατούμενους. Λόγω των ιστοριών που έχουν ακουστεί για το Ανατολικό σωφρονηστήριο, αυτό έχει χρησιμοποιηθεί ως τοποθεσία γυρισμάτων για σειρές, ταινίες θρίλερ και ντοκυμαντέρ.

Δείτε το στο street view

Επίσημη Ιστοσελίδα

Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia