Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΝΗΣΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝ - ΑΓΓΛΙΑ (ISLAND OF MAN - ENGLAND N54'14347 W4'31008)


Η Νήσος του Μαν είναι ενα Βρετανικό νησί που βρίσκεται μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας. Είναι παγκοσμίως γνωστό για τους αγώνες μοτοσυκλέτας που διεξάγονται εκεί κάθε χρόνο!

Το κύριο διεθνές γεγονός που συνδέεται με το νησί του Μαν είναι ο αγώνας "Isle of Man Tourist Trophy", κοινώς γνωστός ως «ΤΤ», ο οποίος ξεκίνησε το 1907. Λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου και σήμερα θεωρείται ότι είναι ένας απο τους μεγαλύτερους αγώνες μοτοσικλέτας στον κόσμο, αλλά και ο πιο επικίνδυνος! Η νήσος του Μαν διαθέτει συνολικά 1107 χιλιόμετρα από δημόσιους δρόμους, τα οποία είναι όλα ασφαλτοστρωμένα και ο αγώνας ΤΤ διεξάγεται σε μια ρεαλιστική διαδρομή, απο δημόσιους δρόμους στους οποίους η κυκλοφορία κλείνει τις μέρες των αγώνων. Το σιρκούι ξεκινάει από την πρωτεύουσα του νησιου, πόλη Douglas, που βρίσκεται στις νοτιοανατολικές ακτές και συνεχίζει δυτικά και βόρεια, διασχίζει την πόλη Ramsey στη βόρειοανατολική ακτή του νησιού και φτάνει μέχρι το σημείο εκκίνησης. Ένας γύρος έχει απόσταση 60,7 χιλιόμετρα και πάνω από 200 στροφές! Το κύκλωμα αυτό είναι η επιτομή της φυσικής πορείας στο δρόμο!

Οι αγώνες ΤΤ είναι εξαιρετικά επικίνδυνοi λόγω των υψηλών ταχυτήτων, σε πολύ στενoυς δρόμους με στροφές που πλαισιώνονται από τοίχους, κτίρια, πεζοδρόμια, δέντρα και θεατές πάνω σε στροφές και γέφυρες. Μεταξύ του πρώτου αγώνα το 1907 και του αγώνα του 2015, υπήρξαν 248 θάνατοι αγωνιζομένων, κατά τους επίσημους αγώνες και πρακτικά του ΤΤ αλλά και του Manx Grand Prix. Η χειρότερη χρονιά ήταν το 1970, όταν 6 διαγωνιζόμενοι έχασαν τη ζωή τους. Κάθε χρόνο, οι αγώνες αυτοί έχουν τεράστια συνεισφορά στην οικονομία του νησιού και μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί, απο το 1907, 96 αγώνες στη νήσο του Μαν και το ρεκόρ γύρου ανήκει απο το 2015, στον John McGuinness, 23 φορές νικητή του ΤΤ, με χρόνο 17 λεπτά και 3,567 δευτερόλεπτα που συνεπάγεται με μ.ο. ταχύτητας 213,562 χλμ/ώρα! Ο επόμενος αγώνας ΤΤ στη νήσο του Μαν, θα διεξαχθεί στις 28 Μαίου του 2016. Εκτός απο τους αγώνες ΤΤ στη νήσο του Μαν κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου λαμβάνει χώρα και το "Manx Grand Prix", που είναι ένας ξεχωριστός αγώνας μοτοσικλετών για ρομαντικούς, ερασιτέχνες και ιδιώτες οδηγούς που χρησιμοποιεί την ίδια διαδρομή με τον αγώνα ΤΤ.

Το νησί του Μαν κατοικείτε απο το 6.500π.Χ. και σήμερα αριθμεί 90.000 κατοίκους περίπου, εκ των οποίων οι περισσότεροι ζουν στην πρωτεύουσα του νησιού Daglas και στη διπλανή πόλη Onchan. Το νησί είναι αυτοδιοικούμενο, με δική του κυβέρνηση και υπηρεσίες, αλλά υπάγεται στην Αγγλία. Η Νήσος του Μαν είναι επίσης γνωστή για τη χαμηλή φορολογία και τον τουρισμό της.


Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθήστε τους αναβάτες των αγωνιστικών δικύκλων να οδηγούν και να αγωνίζονται σε αστικό περιβάλλον χωρις περιορισμούς ταχύτητας... με οτι αυτο συνεπάγεται! O πολλάκις παγκόσμιος πρωταθλητής του Moto GP, Βαλεντίνο Ρόσι έμεινε με το στόμα ανοιχτό όταν επισκέυθηκε έναν αγώνα ΤΤ, λέγοντας πως δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί σε τέτοιο περιβάλλον!


Δείτε το στο street view

Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ: Wikipedia