Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΛΙΜΝΗ ΒΑΪΚΑΛΗ - ΣΙΒΗΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ (BAIKAL LAKE - SIBERIA - RUSSIA N53'55272 E108'27315)


Η λίμνη Βαϊκάλη είναι μια απο τις μεγαλύτερες και αρχαιότερες λίμνες στον κόσμο. Βρίσκεται στη νότια Σιβηρία, κοντά στην πόλη του Ιρκούτσκ.

Η λίμνη Βαικάλη είναι γνωστή και σαν το «Μπλε Μάτι της Σιβηρίας». Είναι η βαθύτερη και η παλαιότερη λίμνη στον κόσμο, αφού η ηληκία της υπολογίζεται στα 25εκ.χρόνια. Επίσης είναι η λίμνη με τον μεγαλύτερο όγκο γλυκού νερού. Περιέχει πάνω από το 20% του γλυκού νερού παγκοσμίως και περισσότερο από το 90% του γλυκού νερού της Ρωσίας!

Η έκτασή της είναι 31.468τετ.χλμ, έχει μήκος 654χλμ, πλάτος 74χλμ και μέγιστο βάθος 1.680μ. Στις 29 Ιουλίου του 2008 Ρώσοι ερευνητές καταδύθηκαν με υποβρύχιο σκάφος στο βυθό της λίμνης, πετυχαίνοντας ρεκόρ κατάδυσης σε γλυκά νερά. Έκεί αποκαλύφθηκε ότι το βάθος της λίμνης φτάνει τα 1.680μ, πολύ περισσότερο από όσο πιστευόταν μέχρι τότε. Η Βαικάλη δέχεται τα νερά περίπου 300 ποταμών, ενώ στο εσωτερικό της υπάρχουν 22 νησιά, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Ολχόν. Η Βαϊκάλη αποτελεί τόπο ασύγκριτης ομορφιάς και μοναδικής βιοποικιλότητας αφού υποστηρίζει ένα από τα πλουσιότερα λιμναία οικοσυστήματα στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 1000 είδη φυτών και 1500 είδη ζώων, από τα οποία το 80% είναι ενδημικά. Η Φώκια της Βαϊκάλης που ζει μόνο σε αυτή τη λίμνη είναι το μόνο είδος φώκιας γλυκού νερού στον κόσμο.

Σήμερα η λίμνη Βαικάλη είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τόπους διακοπών στην Ρωσία αλλα και ολόκληρη την Ασία, με πανέμορφες ακτές, δυνατότητα πεζοπορίας και περιηγήσεις με βάρκα. Επίσης διαθέτει ιαματικές πηγές, νησιά, εκκλησίες και προϊστορικά μνημεία. Την επισκέπτονται πάνω από 350.000 τουρίστες κάθε χρόνο αφού είναι επισκέψημη οποιαδήποτε εποχή. Το καλοκαίρι η διαύγεια των νερών της φτάνει τα 40μ βάθος και το φθινόπωρο τα κύματα της μπορούν να φτάσουν τα 6μ, λόγο των θυελλώδων ανέμων. Το χειμώνα μπορεί κανείς να κάνει βόλτα με έλκηθρο πάνω στη λίμνη, αφού για 5 μήνες η επιφάνειά της καλύπτεται από πάγο χοντρό και διάφανο, τόσο ώστε σε ορισμένα σημεία να είναι ορατός ακόμα και ο βυθός της. Ο πάγος είναι τόσο χοντρός που τη χρονιά του 1904, κατά τη διάρκεια του Ρώσο-Ιαπωνικού πολέμου πάνω στο πάγο της λίμνης κατασκευάστηκε σιδηρόδρομος για τις μεταφορές 65 ατμομηχανών με 2300 φορτωμένα βαγόνια! Την άνοιξη όταν ο πάγος λιώνει, θρυμματίζεται με εκκωφαντικό κρότο και δημιουργεί χαρακτηριστικούς ήχους.

Η Βαϊκάλη έχει τέτοια φυσική δραστηριότητα που κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η εξερεύνηση της μπορεί να συνεχίζεται στο μέλλον για αιώνες με τα μυστικά της να είναι αδύνατον να αποκαλυφθούν! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μοναδικό φαινόμενο του μυστηριώδους φωτισμού του νερού της λίμνης. Παλιά πίστευαν ότι η αιτία αυτού του μυστηριώδους φωτισμού ήταν κάποια μικροσκοπικά φύκια πράγμα που τελικά δεν ισχύει. Οι μελετητές φαίνεται να καταλήγουν ότι είναι χαρακτηριστικό της καθαρότητας του νερού. Σήμερα η εξερεύνηση της λίμνης Βαικάλης συνεχίζεται με τηλεσκόπια και μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας να ερευνούν τα υποθαλάσσια ηφαίστεια και τα σπάνια είδη ψαριών.

Οι Μογγόλοι θεωρούν την λίμνη ως "ιερή θάλασσα" και πιστεύουν ότι στις απόκρημνες και βραχώδεις ακτές της κατοικούν κακά πνεύματα. Από το 1996 η UNESCO έχει συμπεριλάβει τη λίμνη Βαϊκάλη στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


Δείτε το στο χάρτη:



ΠΗΓΗ:Wikipedia