Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΚΟΜΟΡΕΣ - ΑΦΡΙΚΗ (COMORES - AFRICA S11'51435 E43'24412)


Οι Κομόρες είναι ένα ηφαιστειογενές σύμπλεγμα 3 νήσων που αποτελούν την ομώνυμη ανεξάρτητη χώρα που βρίσκεται δυτικά του Ινδικού ωκεανού, μεταξύ της Μαδαγασκάρης και των ακτών της Αφρικής.

Η έκτασή τους με 1.862τ.χλμ τις καθιστά την 3η μικρότερη σε έκταση χώρα στην Αφρική, ενώ ο πληθυσμός της που είναι γύρω στους 800.000 κατοίκους την καθιστά το 6ο μικρότερο Αφρικανικό κράτος σε πληθυσμό, παρότι έχει τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα στην ήπειρο της Αφρικής! Το όνομά τους προέρχεται από το αραβικό "qamar" που σημαίνει "σελήνη". Οι νήσοι Κομόρες αποτελούντε απο την Ντζαζίτζα, που λέγεται και Μεγάλη Κομόρα, τη Μοχελή και τη Ανζουάνη, ενω πρωτεύουσα τους είναι η πόλη Μορόνη. Κύρια προϊόντα της χώρας είναι το ζαχαροκάλαμο, η βανίλια και τα λεμόνια. Ανεπτυγμένη είναι και η κτηνοτροφία, αλλά και η αλιεία, με τα αλιεύματα να φθάνουν ετησίως τους 4.000 τόνους.

Οι Άραβες κατοίκησαν πρώτοι στα 4 νησιά που αποτελούσαν κάποτε τις Κομόρες. Οι Ευρωπαίοι (Πορτογάλοι) επισκεύτηκαν για πρώτη φορά τα νησιά αυτά τον 16ο αιώνα και εξοβέλισαν το Αραβικό στοιχείο. Το 1841 οι Γάλλοι κατόρθωσαν την παραχώρηση της νήσου Μαγιότ, της 4ης νήσου των Κομορών, στη Γαλλία. Το 1866 τα άλλα 3 νησιά τέθηκαν και αυτά υπό τη προστασία της Γαλλίας, ενώ υπαγόταν πλέον στην Μαδαγασκάρη που ως και το 1947 αποτελούσε επίσημο Γαλλικό προτεκτοράτο. Το 1947 τα 4 νησιά των Κομορών φτιάχνουν δική τους κυβέρνηση υποτελή στη Γαλλία ως το 1961. Το 1974 τα 3 νησιά των Κομορών απέκτησαν ανεξαρτησία εκτός της Μαγιότ που έμεινε Γαλλίκή κτίση.


Η χώρα όσο πανέμορφη είναι, τόσο βυθίζεται διαρκώς στην πολιτική αστάθεια που την ταλανίζει, η οποία από την εποχή της ανεξαρτησίας ως σήμερα έχει δει γύρω στα 20 πραξικοπήματα και απόπειρες πραξικοπημάτων. Η οικονομία της χώρας δεν παρουσιάζει ανάπτυξη εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας, ενω το 2009 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξης της οικονομίας δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το 1%. Το κράτος είναι υπερχρεωμένο και για να εξοφλήσει το χρέος θα χρειαστεί, όπως ανακοινώθηκε το 2009, το ποσό των 25,1 εκατομ. δολαρίων. Στις Κομόρες δεν υπάρχουν συγκοινωνιακές υποδομές και σιδηροδρομικό δίκτυο και αυτό καθιστά δύσκολο το να προσελκυθούν ξένοι επενδυτές και να αναπτυχθεί ο τουρισμός. Οι Κομόρες διαθέτουν 4 αεροδρόμια και 3 λιμάνια.

Δείτε το στο χάρτη:



ΠΗΓΗ:Wikipedia