Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΒΡΑΧΟΣ ΟΥΛΟΥΡΟΥ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (ULURU - AUSTRALIA S25'20432 E131'02057)


Το Ουλουρού, γνωστό και ως Άγερς Ροκ είναι ένας μέγαλος βράχος από ψαμμίτη στο Νότιο άκρο της Βόρειας Επικράτειας, στη κεντρική Αυστραλία.

Ο βράχος Ουλουρού έχει ύψος 348μ και απέχει από τη κοντινότερη πόλη, το Άλις Σπρινγκς 335χλμ. Είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Εθνικού Πάρκου Ουλουρού-Κάτα Τιούτα και είναι ιερός για τους ιθαγενείς κατοίκους Ανανγκού της περιοχής. Η περιοχή γύρω από το βράχο έχει πληθώρα πηγών, νερόλακκων, σπηλαίων και αρχαίων ζωγραφιών.

Οι ιθαγενείς Πιτιαντιατιάρα αποκαλούσαν τον μονόλιθο "Ουλούρου" και αυτή η λέξη έχει χρησιμοποιηθεί και ως τοπικό οικογενειακό όνομα από τους γηραιούς παραδοσιακούς ιδιοκτήτες του Ουλουρού. Το 1873, ο εξερευνητής Γουίλιαμ Γκος είδε τον βράχο και τον ονόμασε Άγερς Ροκ προς τιμήν του τότε επικεφαλής γραμματέα της Νότιας Αυστραλίας, του Σερ Χένρυ Άγερς. Από τότε χρησιμοποιούνται και τα δύο ονόματα. Το Ουλουρού είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα φυσικά αξιοθέατα της Αυστραλίας. Ο βράχος έχει το μεγαλύτερο μέρος του κάτω από έδαφος. Τόσο το Ουλουρού όσο και ο κοντινός σχηματισμός Κάτα Τιούτα, 25χλμ δυτικά του Ουλουρού, έχουν μεγάλη πολιτιστική σημασία για τους Ανάνγκου, ιθαγενείς κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι πραγματοποιούν περιηγήσεις με τα πόδια για να ενημερώσουν τους επισκέπτες για την τοπική χλωρίδα και πανίδα και αφηγούνται ιστορίες για την περιοχή. Το Ουλουρού είναι αξιοσημείωτο για τις αλλαγές στο χρώμα του σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και του έτους, κυρίως για το λαμπερό κόκκινο χρώμα του την αυγή και το ηλιοβασίλεμα. Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1987.

Δείτε το στο χάρτη:

ΠΗΓΗ:Wikipedia