Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΠΑΡΟΣ - ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΕΛΛΑΔΑ (PAROS ISLAND - KYKLADES - GREECE N37'03293 E25'10417)


Η Πάρος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται δυτικά της Νάξου, από την οποία τη χωρίζουν 4 περίπου ναυτικά μίλια. Αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Ελλήνων και όχι μόνο.



Η Πάρος έχει έκταση 200τετ.χλμ περίπου και το μήκος των ακτών της είναι 118χλμ. Η καίρια γεωγραφική θέση της Πάρου στο κέντρο του Αιγαίου, το σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων, τα μικρασιατικά παράλια και ευρύτερα η Μεσόγειος, αποτέλεσαν τη διαχρονική βάση για την ανάπτυξη του νησιού. Σήμερα είναι ενα απο τα ομορφότερα νησιά της Μεσόγείου.

Οι ακτές του νησιού σχηματίζουν όμορφες παραλίες και φυσικά λιμανάκια κυρίως στην ανατολική πλευρά του νησιού, ενώ άλλες είναι απότομες και βραχώδεις κυρίως στη βόρεια πλευρά. Εκεί σχηματίζεται ο μεγάλος κόλπος της Νάουσας, ένα από τα πιο γραφικά λιμάνια του Αιγαίου. Οι παραλίες του νησιού είναι ιδανικές για όλους καθώς υπάρχουν οργανωμένες αλλα και απομονωμένες, με βράχια ή αμμουδιά. Μπορείτε επίσης να δείτε τις Κολυμπήθρες που αγναντεύουν τον κόλπο της Νάουσας, ενώ οι σμιλεμένοι επί χιλιετίες, από την αλμύρα, το νερό και το αέρα, γρανιτένιοι βράχοι της που προχωρούν μέχρι τη θάλασσα, σχηματίζουν τις διαδοχικές της παραλίες και ένα μοναδικό τοπίο. Εσωτερικά το νησί διασχίζεται από τέσσερα όρη, των οποίων οι υψηλότερες κορυφές είναι ο Προφήτης Ηλίας, η Μάρπησσα και ο Στρούμπουλας. Το έδαφος του νησιού είναι πετρώδες, το Παριανό μάρμαρο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα ως το καλύτερο της Ελλάδας. Τα αρχαία λατομεία της Πάρου βρίσκονται στη θέση «Μαράθι» σε απόσταση περίπου 5χλμ από την πρωτεύουσα Παροικία. Τα λατομεία αυτά είναι γνωστά από το εξαιρετικής ποιότητας λευκό μάρμαρο, την «Παρία λίθο», μεγάλης διαύγειας και καθαρότητας που εξορυσσόταν εκεί από τον 7ο π.Χ. αιώνα και ήταν πηγή πλούτου για το νησί της Πάρου. Από το μάρμαρο αυτό έχουν κατασκευαστεί πασίγνωστα γλυπτά όπως η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλους και η Νίκη της Σαμοθράκης. Η λειτουργία των λατομείων σταμάτησε στους Βυζαντινούς χρόνους και επαναλήφθηκε στην εποχή της κυριαρχίας των Φράγκων στο νησί, με το μάρμαρο να κατευθύνεται προς πολλά σημεία της Ευρώπης και κυρίως τη Βενετία. Η εκμετάλλευση του μαρμάρου αρχίζει και πάλι τον 19ο αιώνα από την Γαλλική Εταιρεία Μαρμάρου και από το 1878 αναλαμβάνουν τη λειτουργία των λατομείων Βέλγοι για σύντομο χρονικό διάστημα τριών ετών. Στη συνέχεια η εκμετάλλευση των λατομείων περνά στον έλεγχο εταιρειών Ελληνικών συμφερόντων και συνεχίζεται για κάποια ακόμα χρόνια σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, μέχρι που η λειτουργία των λατομείων διακόπτεται οριστικά, πιθανότατα γιατί η φλέβα του άριστης ποιότητας μαρμάρου φαίνεται πλέον να εξαντλείται.

Η γεωγραφική θέση της Πάρου την καθιστά πολύ σημαντικό τόπο διαβίωσης μίας πλούσιας ορνιθοπανίδας. Περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη πουλιών φιλοξενούνται στο νησί. Στην Πάρο λειτουργεί από το 1995 ο Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων "Αλκυόνη", ο οποίος έχει ως σκοπό την περισυλλογή, θεραπεία και επανένταξη στη φύση των αγρίων ζώων της ελληνικής πανίδας που για κάποιο λόγο έχουν ανάγκη περίθαλψης. Ο σύλλογος λειτουργεί αποκλειστικά με τη βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών απ' όλο τον κόσμο, και οι εγκαταστάσεις του φιλοξενούνται σε κτήμα 13 στρεμμάτων στην περιοχή Καμάρες που παραχωρήθηκε από την Ιερά Μονή Λογγοβάρδας. Σήμερα οι κάτοικοι της Πάρου ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, την γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Τα προϊόντα της Πάρου είναι ποικίλα και άριστης ποιότητας. Παράγονται ετησίως μεγάλες ποσότητες οίνου καθώς και η περίφημη παριανή γραβιέρα και λάδι.

Δείτε το στο χάρτη:




ΠΗΓΗ:Wikipedia