Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΑΝΓΚΟΡ ΒΑΤ - ΚΑΜΠΟΤΖΗ (ANGKOR WAT- CAMBODIA N13'24445 E103'51598)


Η Άνγκορ Βατ είναι ένα σύμπλεγμα ναών που βρίσκεται στην ζούγκλα της περιοχής Άνγκορ της Καμπότζης και αποτελει σύμβολο για την Καμπότζη, αφού εμφανίζεται στη σημαία της χώρας από το 1863 καθώς είναι και το κύριο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας.

Η Angkor Wat χτίστηκe για τον βασιλιά των Χμερ Σουριαβαρμάν τον 2ο, κατά τον 12ο αιώνα ως ο κύριος ναός και πρωτεύουσα του κράτους του. Ήταν ιερός τόπος πολλών θρησκειών, όπως του Ινδουισμού και του Βουδισμού.


Η Angkor Wat αποτελεί το μεγαλύτερο ιερό οποιασδήποτε θρησκείας στον κόσμο ενώ υπάρχει μέχρι και σήμερα ένταση με την Ταϊλάνδη σχετικά με το ποια χώρα πρέπει να έχει στην κατοχή της τον ναό. Τέλος, το 2003 ξέσπασαν επεισόδια στην Πνομ Πεν μετά από δήλωση Ταϊλανδέζας ηθοποιού που ισχυρίστηκε πως ο ναός ανήκει στην Ταϊλάνδη.


 Η Άνγκορ Βατ ήρθε στο προσκήνιο όταν η Καμποτζη πέρασε μαρτυρικά στα χέρια των Ερυθρών Χμερ, των κομμουνιστών του Πολ Ποτ που σφαγίασαν γύρω στο ένα εκατομμύριο αντιφρονούντες την δεκαετία του 1970.



Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα τούβλα ψαμμίτη που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του διάσημου ναού και άλλων μνημείων στην αρχαία πόλη της Καμπότζης προήλθαν από λατομεία στους πρόποδες του ιερού βουνού που βρίσκεται κοντά στα μνημεία. Αλλά πώς τα 5 εκατομμύρια έως 10 εκατομμύρια τεμάχια -κάποια βάρους άνω των 1500 κιλών- έφτασαν μέχρι το Άνγκορ; Οι ερευνητές αναφέρουν σε ένα άρθρο στην Journal of Archaeological Science ότι όταν εξετάστηκαν οι χάρτες του Google Earth της περιοχής, είδαν τις γραμμές που έμοιαζαν με ένα δίκτυο μεταφοράς! Περαιτέρω έρευνες αποκάλυψαν ότι οι γραμμές είναι μια σειρά από κανάλια, που συνδέονται με σύντομα τμήματα του δρόμου και με το ποτάμι και οδηγούν από τα λατομεία κατευθείαν στο Άνγκορ. Οι δρόμοι και τα κανάλια-μερικά από τα οποία έχουν ακόμα νερό- μπορούσαν να κουβαλήσουν τα τούβλα σε ένα συνολικό ταξίδι 37 χιλιομέτρων περίπου, την περίοδο από τον 9ο έως τον 13ο αιώνα.

Δειτε το στο streetview
Δείτε το στο χάρτη:

Προβολή EARTHLOCATIONS WORLD MAP BY PAUL AGGELAKIS σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

ΠΗΓΗ: Wikipedia