Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Η ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΥ - ΣΙΔΝΕΥ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (OPERA HOUSE - SIDNEY - AUSTRALIA S33'51245 E151'1254)


Η Όπερα του Σύδνεϋ βρίσκεται στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Είναι ένα από τα πιο διάσημα κτήρια του 20ού αιώνα και είναι τοποθετημένη στο λιμάνι του Σύδνεϋ, που η θάλασσα την περιβάλει απο 3 μεριές. Η όπερα είναι η έδρα της συμφωνικής ορχήστρας του Σύδνεϋ.

Η όπερα του Σύδνεϋ είναι ένα κτήριο με σύγχρονο σχέδιο και  μια σειρά μεγάλων προκατασκευασμένων «κοχυλιών» να διαμορφώνει τη στέγη του, καλύπτει 4.5 στρέμματα γης, έχει μήκος 183μ και πλάτος περίπου 120μ. Υποστηρίζεται με 580 βάσεις που βυθίζονται μέχρι και 25 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματός της είναι ισοδύναμη με μια πόλη 25.000 κατοίκων και τα ηλεκτρικά καλωδιά της φτάνουν τα 645χλμ σε μήκος. Οι στέγες καλύπτονται απο 1.056 εκατομμύρια στιλπνά σουηδικά κεραμίδια, μεταλλικού λευκού χρώματος που παρά την αυτοκαθαριζόμενη φύση τους υπόκεινται σε περιοδική συντήρηση και αντικατάσταση, περιέχει 5 θέατρα, 5 στούντιο πρόβας, 2 κύριες αίθουσες, 4 εστιατόρια, 6 bars και πολυάριθμα καταστήματα αναμνηστικών.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 οργανώθηκε ένας διεθνής διαγωνισμός για το σχεδιασμό ενός νέου κέντρου τεχνών στο Σίδνεϋ. Για την οικοδόμηση του επιλέχτηκε η τοποθεσία Μπένελονγκ Πόιντ, μια στενή λουρίδα στεριάς που προεξέχει στο λιμάνι. Νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε ο Δανός αρχιτέκτονας Γιερν Ούτσον, αφού το σχέδιό του εγκρίθηκε ως το πλουσιότερο σε φαντασία. Πηγές έμπνευσης του ήταν τα πανιά ιστιοφόρων και οι ναοί των Αζτέκων και των Μάγιας. Ωστόσο η υλοποίηση της κατασκευής δεν ήταν εύκολη υπόθεση, τα έργα άρχισαν το 1959 και χρειάστηκαν 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί η βάση του κτιρίου. Ακολούθησε το προκλητικότερο τμήμα του σχεδίου, η αχιβαδωτή οροφή. Ποτέ δεν είχε οικοδομηθεί κάτι παρόμοιο στον κόσμο. Οι αχιβάδες που σχηματίζουν την οροφή του κτιρίου το έκαναν να διαφέρει από κάθε άλλο κτίσμα στον κόσμο. Για την οικοδόμησή τους απαιτήθηκαν 2000 προκατασκευασμένα τμήματα από μπετόν που τα συνέδεσαν συνολικά 350 χιλιόμετρα βέργες χάλυβα. Οι αχιβάδες καλύφθηκαν με ένα και πλέον εκατομμύριο κεραμικά πλακάκια. Οι κατασκευαστές διαφώνησαν στην οικοδόμηση της οροφής και ζητήθηκε αναπροσαρμογή του αρχικού σχεδίου. Το 1966 ο Γιερν Ούτσον παραιτήθηκε και τον αντικατέστησαν 4 Αυστραλοί αρχιτέκτονες και η οροφή ολοκληρώθηκε τον επόμενο χρόνο. Απαιτήθηκαν άλλα 6 χρόνια προκειμένου να συμπληρωθούν οι εργασίες και στο εσωτερικό του κτιρίου. Η Όπερα του Σίδνεϋ εγκαινιάστηκε επίσημα από τη βασίλισσα Ελισάβετ τον Οκτώβριο του 1973. Κατά τα πρώτα 20 χρόνια λειτουργίας επισκέφτηκαν την Οπερα του Σίδνεϋ 36 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο πληθυσμό της Αυστραλίας!

Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia