Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

ΛΙΜΝΗ ΣΑΛΑΡ ΝΤΕ ΟΥΓΙΟΥΝΙ - ΠΟΤΟΣΙ - ΒΟΛΙΒΙΑ (SALAR DE UYUNI - POTOSI - BOLIVIA N20'15205 W67'28583)


Η Σαλάρ Ντε Ουγιούνι είναι η μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον κόσμο με έκταση 10.582τετ.χλμ. και ονομάζεται επίσης "Ο καθρέφτης της γης".

Η λίμνη αποτελεί λόγο της μοναδικότητας της, έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό στα υψίπεδα των Άνδεων, αφού βρίσκεται στα διαμερίσματα Ποτοσί και Ορούρο της νοτιοδυτικής Βολιβίας, σε υψόμετρο 3.656μ. Διαμορφώθηκε μετά από μετασχηματισμούς διαφόρων προϊστορικών λιμνών, όπως της λίμνης Μίντσι, που υπήρχε στην περιοχή πριν 40.000 χρόνια και καλύπτεται από λίγα μέτρα κρούστας αλατιού, η οποία έχει μια εξαιρετική ομαλότητα. Η κρούστα χρησιμεύει ως πηγή αλατιού και καλύπτει μια τεράστια λεκάνη εξαιρετικά πλούσια σε λίθιο αφού το 50 με 70% των παγκοσμίων αποθεμάτων λιθίου βρίσκονται εκεί.

Η μεγάλη επιφάνεια της λίμνης Σαλάρ Ντε Ουγιούνι, οι καθαροί ουρανοί στην περιοχή και η εξαιρετική ομαλότητα της επιφανείας της, την κάνουν ένα ιδανικό «εργαλείο» για τη βαθμονόμηση των υψομετρικών οργάνων των δορυφόρων παρατήρησης της Γης! Γι αυτό το λόγο η λίμνη ονομάζεται και "ο καθρέφτης της Γης". Η ξερή λίμνη χρησιμεύει επίσης ως κύρια οδός επίγειων μεταφορών σε ολόκληρο το υψίπεδο της Βολιβίας και αποτελεί σημαντικό τόπο αναπαραγωγής πουλιών,  όπως πολλά είδη ροζ φλαμίνγκο.
Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia