Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

12 ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ - ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΟΡΤ ΚΑΜΠΕΛ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (12 APOSTLES - PORT CAMPBELL NATIONAL PARK - AUSTRALIA S38'38395 E143'03461)


Οι 12 Απόστολοι, βρίσκονται στο Εθνικό πάρκο Πορτ Καμπέλ, στη νοτιοανατολική Αυστραλία και αποτελούν μια ομάδα 8 εντυπωσιακών βράχών, που τους σμίλεψε το αλάτι της θάλασσας. Σήμερα αποτελούν έναν από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της Αυστραλίας.

Το Πορτ Καμπέλ είναι μια παραλιακή πόλη στη Βικτώρια της Αυστραλίας, 250χλμ νοτιοδυτικά της Μελβούρνης. Εκεί βρίσκεται και η προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Πορτ Κάμπελ. Απόκρημνα βράχια, νησίδες, φαράγγια, διαμορφώνουν το τοπίο του, σπάνιας ομορφιάς, εθνικού πάρκου Πορτ Καμπέλ! Εκεί, μέσα στη θάλασσα, βρίσκονται και οι 8 βραχώδεις σχηματισμοί, που είναι παγκοσμίως γνωστοί με την ονομασία 12 Απόστολοι. Οι βράχοι αυτοί πριν το 1922 είχαν το όνομα "Sow and Piglets" και αργότερα μετονομάστηκαν σε 12 Απόστολοι, μολονότι ήταν μόνο 9 βράχοι. Στις 3 Ιουλίου του 2005 ένα από τους βράχους κατέρρευσε, αφού η βάση του είχε διαβρωθεί από τους ανέμους και τη θάλασσα. Οι δυνάμεις της φύσης δημιούργησαν τους σχηματισμούς αυτούς 10 με 20 εκατομμύρια χρόνια πριν. Οι άνεμοι και η θάλασσα διάβρωσαν σιγά σιγά τον ασβεστόλιθο στην ακτογραμμή της περιοχής δημιουργώντας σπηλιές. Καθώς η διάβρωση συνεχιζόταν, οι σπηλιές μετατράπηκαν σε καμάρες, οι οποίες αργότερα κατέρρευσαν και έτσι σήμερα υπάρχουν μόνο οι βράχοι μέσα στη θάλασσα, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 50 μέτρα! Υπολογίζεται ότι η διάβρωση στη βάση τους σήμερα είναι περίπου 2 εκ. το χρόνο.

Δείτε το στο χάρτη:



ΠΗΓΗ:Wikipedia