Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΦΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ (PAFOS - CYPRUS N34'45488 E32'24293)


Η Πάφος βρίσκεται στη νοτιοδυτική Κύπρο και είναι γεμάτη με κοσμοπολίτικα θέρετρα, πανέμορφα εξοχικά τοπία και ιστορικά αξιοθέατα, αφού αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία βασίλεια του νησιού και διάσημο κέντρο λατρείας της θεάς Αφροδίτης!

Η πόλη της Πάφου είναι το εμπορικό κέντρο της περιοχής και η Κάτω Πάφος που βρίσκεται παραλιακά είναι ο κατ' εξοχήν τουριστικός προορισμός του νησιού, αφού κάθε χρόνο την επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες! Το όνομα της πόλης συνδέεται με τη θεά Αφροδίτη, αφού η Πάφος ήταν το όνομα της μυθολογικής κόρης της Αφροδίτης και του Πυγμαλίωνα.

Τα Κυπριακά βασίλεια διαλύθηκαν στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα από τον Πτολεμαίο Α', έναν από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Λίγο πιο πριν ο τελευταίος βασιλιάς της Πάφου, ο Νικοκλής, είχε μεταφέρει την έδρα του βασιλείου του δυτικότερα, που ονομάσθηκε Νέα Πάφος, η σημερινή Κάτω Πάφος. Η Νέα Πάφος έμελλε να γνωρίσει λαμπρές ημέρες δόξας κατά τα Ελληνιστικά χρόνια, ως πρωτεύουσα της Κύπρου. Όταν αργότερα η Κύπρος κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, το 58 π.Χ., παρέμεινε πρωτεύουσα, με ναούς, επαύλεις, ανάκτορα, θέατρο, ωδείο και πολλά άλλα εντυπωσιακά οικοδομήματα, καθώς ήταν και οχυρωμένη με ισχυρά τείχη. Τα εξαίρετα και άφθονα ψηφιδωτά δάπεδα της Πάφου, που συνεχώς αποκαλύπτονται από την αρχαιολογική σκαπάνη, μαρτυρούν την ακμή της πόλης, η οποία όμως υπέφερε κατά καιρούς και από ισχυρούς σεισμούς.

Κατά τα Βυζαντινά χρόνια πρωτεύουσα της Κύπρου έγινε η Σαλαμίς. Οι σεισμοί αλλά και οι επανειλημμένες αραβικές επιδρομές, μεταξύ του 7ου και του 10ου μ.Χ. αιώνα, οδήγησαν την πόλη της Πάφου στην παρακμή. Από τα μεσαιωνικά χρόνια η πόλη άρχισε να γίνεται γνωστή και με την ονομασία Κτήμα, επειδή αποτέλεσε βασιλικό κτήμα. Η πόλη γνώρισε τη μεγαλύτερή της παρακμή κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας απο το 1570 ως το 1878. Κατά την Αγγλοκρατία είχαν κατασκευαστεί αρκετά έργα, αλλά η πόλη μπορεί να θεωρηθεί πως γνωρίζει ξανά την ακμή μετά το 1974, όπου αρκετοί πρόσφυγες είχαν μετακινηθεί εδώ λόγω της Τούρκικής εισβολής. Σήμερα είναι μια πόλη γραφική και συνάμα σύγχρονη, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απ' τις υπόλοιπες πόλεις του νησιού.Η πολύ μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν στην πόλη και την περιοχή της Πάφου τα 4000 σχεδόν χρόνια ύπαρξής της, την κατέστησαν ουσιαστικά ένα μεγάλο, ανοικτό μουσείο.

Η UNESCO πρόσθεσε ολόκληρη την πόλη της Πάφου στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πραγματικός θησαυρός θεωρούνται τα ψηφιδωτά που βρέθηκαν στην Κάτω Πάφο, στην Οικία του Διονύσου, την Οικία του Αιώνος και την Οικία του Θησέως, και τα οποία διατηρήθηκαν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση κάτω από την γη για 16 αιώνες μέχρι την ανακάλυψή τους τα τελευταία χρόνια! Η στήλη του Αποστόλου Παύλου, οπού ο Απόστολος βασανίστηκε και μαστιγώθηκε κατά την Ιεραποστολική του δράση, αποτελεί σημαντικό μνημείο, όπως και οι τάφοι των βασιλέων. Στην ίδια περιοχή και κάτω από την επιφάνεια της γης βρίσκονται και οι κατακόμβες της Αγίας Σολομωνής και του Αγ. Λαμπριανού όπου γίνονταν οι πρώτες θρησκευτικές τελετές από τους Χριστιανούς όταν διώκονταν. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή των ψηφιδωτών βρίσκονται και τρία αρχαία θέατρα, το γνωστότερο από τα οποία είναι το «Αρχαίο Ωδείο» της Πάφου. Υπάρχουν και πιο σύγχρονα μνημεία όπως το κάστρο «Σαράντα Κολώνες» και το σήμα κατατεθέν της Πάφου, το περίφημο κάστρο που βρίσκεται στο λιμανάκι και είχε κτιστεί για προστασία του λιμανιού από επιδρομείς.

Στην διπλανή φωτογραφία βλέπουμε τον διάσημο βράχο, στην παραλία της Πάφου, που ονομάζεται είτε βράχος της Αφροδίτης αφού από εκεί δίπλα λένε ότι αναδύθηκε η θεά Αφροδίτη είτε Πέτρα του Ρωμιού. Το όνομα Πέτρα του Ρωμιού συνδέεται με τον Διγενή Ακρίτα που ο μύθος τον θέλει να ρίχνει τον τεράστιο αυτό βράχο από τη Μικρά Ασία για να κατατροπώσει τους Σαρακηνούς πειρατές! Όλα τα μνημεία της Πάφου εντάχθηκαν σε ένα αρχαιολογικό πάρκο, που καλύπτει την περιοχή από το λιμάνι της πόλης μέχρι και τους τάφους των Βασιλέων, προσβάσιμο μέσα απο γραφικούς πεζόδρομους. Σήμερα πολλές αποστολές από διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού καταφθάνουν στην περιοχή για ανασκαφές αφού μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της Πάφου έχει ανασκαφεί πλήρως. Η Πάφος έχει εκλεγεί για το έτος 2017, ως η πολιτισμική πρωτεύουσα της Ευρώπης, λόγω της ευρείας πολιτισμικής της κληρονομιάς. Τονίζεται οτι και όλος ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO από το 1980.

Δείτε στο photospere τους "Τάφους των Βασιλέων"

Δείτε στο photospere το Αρχαιολογικό Πάρκο Πάφου

Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia