Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΒΡΑΔΕΝΒΟΥΡΓΟΥ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ (BRANDENBURG GATE - BERLIN - GERMANY N52'30585 E13'22394)


Η Πύλη του Βρανδεμβούργου βρίσκετε στο κέντρο του Βερολίνου και παλιότερα αποτελούσε την πύλη της πόλης, ενώ σήμερα είναι το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο του Βερολίνου.

Η πύλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με πολλά σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της Γερμανίας, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, ιδιαίτερα του 20ού αιώνα. Έχει ύψος 26μ, μήκος 65,5μ και πλάτος 11μ και θυμίζει τα Προπύλαια της Ακρόπολης των Αθηνών. Πρόκειται για οικοδόμημα νεοκλασικού ρυθμού το οποίο ουσιαστικά ήταν και το πρώτο του είδους που χτίστηκε στο Βερολίνο. Έχει έξι κίονες δωρικού ρυθμού, από κάθε πλευρά ύψους 15μ ο κάθε ένας. Πάνω στην στέγη της Πύλης του Βρανδεμβούργου στέκεται το ύψους 5 μέτρων άγαλμα της θεάς νίκης, η οποία επανδρώνει μια ρωμαϊκή πολεμική άμαξα την οποία σύρουν τέσσερα άλογα.

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1788 με 1791 και κατά την διάρκεια της βασιλείας του Φρειδερίκου Γουλιέλμου του 2ου της Πρωσίας. Το 1806 η ρωμαϊκή πολεμική άμαξα που κοσμούσε την Πύλη μεταφέρθηκε από τον Μεγάλο Ναπολέοντα στο Παρίσι, όμως το 1814 επιστράφηκε ξανά στο Βερολίνο και το γλυπτό ξαναπήρε τη θέση του στο μνημείο. Το 1860 με αφορμή την κατεδάφιση των τειχών του Βερολίνου καταστράφηκαν σχεδόν όλες οι πύλες της πόλης με εξαίρεση την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου το γλυπτό της θεάς Νίκης με την άμαξα υπέστη σημαντικές ζημίες εξαιτίας των πυροβολισμών, επίσης το κυρίως σώμα της Πύλης είχε εν μέρει καταστραφεί και το μνημείο ήταν ανάγκη να ανακατασκευαστεί. 28 χρόνια μετά το χτίσιμο του Τείχους του Βερολίνου, στις 22 Δεκεμβρίου 1989 και παράλληλα με την πτώση του Τείχους, η Πύλη του Βερολίνου άνοιξε ενώνοντας τα δύο τμήματα της πόλης. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου απoτέλεσε το επίκεντρο των πανηγυρισμών, το σύμβολο της ένωσης της Γερμανίας και το σύμβολο του τέλους του Ψυχρού Πολέμου. Στις 3 Οκτωβρίου 2002 ανασκευάστηκε πλήρως έπειτα από εργασίες 22 μηνών. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου απεικονίζεται στην πίσω πλευρά των 10, 20 και 50 λεπτών των Γερμανικών κερμάτων ευρώ.

Δείτε το στο street view

Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia