Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

ΕΒΕΡΕΣΤ - ΙΜΑΛΑΪΑ - ΝΕΠΑΛ (EVEREST - HIMALAYA - NEPAL Ν27'59193 Ε86'55311)


To όρος Έβερεστ ή κορυφή του κόσμου, είναι το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων και η κορυφή του το ψηλότερο σημείο της Γης, με υψόμετρο 8.848 μέτρα!

Το επιβλητικό όρος Έβερεστ, αποτελεί όνειρο κάθε ορειβάτη και βρίσκεται μεταξύ των χωρών του Νεπάλ και του Θιβέτ, ενώ η ψηλότερη κορυφή του με ύψος 8.848 μέτρα είναι το ψηλότερο σημείο της γης! Το ύψος της κορυφής του Έβερεστ μεταβάλλεται κάθε χρόνο κατά μερικά χιλιοστά, λόγω της διαδικασίας της ορογένεσης, που δημιούργησε τα Ιμαλάια και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα καθώς η Ινδική τεκτονική πλάκα συγκρούεται με αυτή της Ασίας.


Το Έβερεστ ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Τζορτζ Έβερεστ, διευθυντή ενός τμήματος της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Έρευνας της Ινδίας. Ένα απόγευμα του 1852 στο Ντέχρα Ντουν της Ινδίας, που τότε ήταν αποικία της Βρετανίας, ένας υπάλληλος, μπήκε στο γραφείο του προϊσταμένου του φωνάζοντας: "Κύριε, ανακάλυψα το ψηλότερο βουνό του κόσμου". Ο προϊστάμενός του, ενθουσιασμένος έδωσε το όνομα του διευθυντή-προκατόχου του, Τζόρτζ Έβερεστ, στο ψηλότερο βουνό της Γης! Το τοπικό του όνομα είναι Chomolungma που σημαίνει "Θεά Μητέρα της Γης".Οι πρώτοι που κατάφεραν να ανέβουν στην κορυφή του Έβερεστ ήταν ο Έντμουντ Χίλαρι και ο Τένσινγκ Νοργκέι στις 29 Μαΐου του 1953. Μέχρι το τέλος της ορειβατικής σεζόν του 2010, το κατόρθωμά τους επαναλήφθηκε άλλες 5.104 φορές από περίπου 3.142 ανθρώπους, ενώ 219 ήταν οι ορειβάτες που πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στην κορυφή. Η αυξανόμενη δημοτικότητα του Έβερεστ ως ανάβαση φαίνεται από το γεγονός ότι το 77% των επιτυχημένων αναβάσεων έγιναν από το 2000 και μετά. Μόνο το 2007 καταγράφηκαν 633 αναβάσεις. Στις 16 Μαΐου 1975 ανέβηκε στο Έβερεστ και η πρώτη γυναίκα, η Γιαπωνέζα Γιούνκο Ταμπέι, με τον σέρπα (Οι Σέρπα είναι ορεινός λαός του Νεπάλ και έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη ως οδηγοί και αχθοφόροι στα Ιμαλάια, αφού ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που έφθασαν στην κορυφή του όρους Έβερεστ με την αποστολή του 1953) της, ήταν το 38ο και 39ο άτομο που έφτασε στην κορυφή.

Ήδη από το 1912, έγιναν διάφορες απόπειρες για την ανάβαση στην κορυφή του Έβερεστ από την Θιβετιανή πλευρά και από το 1920 με την κατάληψη του Θιβέτ από τους Βρετανούς άρχισαν οι πιο συστηματικές προσπάθειες. Η πρώτη που έγινε το 1921 από τον Συνταγματάρχη Τσαρλς Χάουαρντ-Μπέρι με τους Ρέμπουρν, τον Τζορτζ Μάλορι, τον Μπράιαν Ντόναχιου, τον Γκάι Μπούλοκ και τον Έντουαρντ Όλιβερ Γουΐλερ, που τους επέτρεψε να εντοπίσουν τον δρόμο για την κορυφή. Η ομάδα αυτή κατάφερε να φθάσει στη βόρεια πλευρά αλλά μετά υποχώρησε. Η δεύτερη έγινε το 1922, με επικεφαλής τον Τσαρλς Γκρανβιλ Μπρους και τον Έντουαρντ Λισλ Στρατ, τον Τζορτζ Μάλορι, τον Τζορτζ Φιντς και τον Τζέφρι Μπρους. Οι Φιντς και Μπρους κατάφεραν να φθάσουν στη βόρεια κόψη και σε υψόμετρο 8.320 μέτρων. Έγιναν έτσι οι πρώτοι άνθρωποι που ανέβηκαν πάνω από τα 8.000 μέτρα. Όμως μια χιονοστιβάδα σκότωσε τους σέρπα και έβαλε τέλος στην αποστολή. Η τρίτη έλαβε χώρα το 1924, με επικεφαλής και πάλι τον Τσαρλς Γκρανβιλ Μπρους, που όμως έπαθε ελονοσία και υποχώρησε. Τον διαδέχτηκε ο Έντουαρντ Νόρτον με τους Τζορτζ Μάλορι, Τζέφρι Μπρους, Χάουαρντ Σάμοερβελ, Τζον Νόελ, Νόελ Όντελ και Άντριου Ιρβάιν. Οι Τζορτζ Μάλορι και Άντριου Ιρβάιν πέθαναν χωρίς να γίνει ποτέ γνωστό αν έφθασαν στην κορυφή. Το πτώμα του Μάλορι βρέθηκε το 1999. Τη δεκαετία του '30 έλαβαν χώρα πολλές άλλες αποστολές, με σημαντικότερη αυτή του 1933, όλες όμως απέτυχαν. Ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος τερμάτισε όλες τις απόπειρες και μόνο η κινεζική απόπειρα του 1960 από την βορειοανατολική πλευρά στέφθηκε με επιτυχία.


Ο Κωνσταντίνος Νιάρχος, ήταν ο πρώτος Έλληνας ορειβάτης που πάτησε στην κορυφή του Έβερεστ στις 13 Μαΐου 1999. Στις 16 με 18 Μαΐου του 2004 η Ελληνική αποστολή κατακτά το Έβερεστ, από τη Νότια πλευρά σκαρφαλώνουν οι Γιώργος Βουτυρόπουλος, Αντώνης Αντωνόπουλος, Μιχάλης Στύλλας, Παναγιώτης Κοτρωνάρος, Παύλος Τσιαντός και την επομένη ο Νίκος Μαγγίτσης. Από τη βόρεια πλευρά στις 18 Μαΐου του 2004 ανεβαίνουν οι Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος, Γ. Αργύρης και Κώστας Αποστολόπουλος. Ο Παντελής Μιχαηλίδης κατέκτησε την κορυφή σε συνεργασία με Ολλανδική αποστολή το 2005.

Δείτε το στο χάρτη:



ΠΗΓΗ:Wikipedia