Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΙΟΣΕΜΙΤΙ - ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ - ΗΠΑ (YOSEMITE NATIONAL PARK - CALIFORNIA - USA N37'51456 W119'32162)


Το Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι βρίσκεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και αποτελεί τουριστικό προορισμό για περισσότερους απο 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως!

Το Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι εκτείνεται κυρίως στις κομητείες Μαριπόζα και Τουλόμν, φτάνει μέχρι τις δυτικές πλαγιές της οροσειράς Σιέρρα Νεβάδα και έχει συνολική έκταση 3.081 τετ.χλμ. Οι περισσότεροι επισκέπτες του έρχονται σε επαφή μόνο με την έκταση των 18τετ.χλμ της ομώνυμης κοιλάδας. Το 1984 το Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι ανακηρύχθηκε μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και είναι αναγνωρισμένο διεθνώς για τη φυσική ομορφιά του, τις εντυπωσιακές βουνοπλαγιές από γρανίτη, τους καταρράκτες, τα ποτάμια και τους χειμάρρους του, καθώς και τη βιοποικιλότητα του. Περίπου το 89% της έκτασής του έχει ανακηρυχθεί περιοχή άγριας φύσης. Υπήρξε ιστορικά το πρώτο πάρκο που τέθηκε υπό προστασία με απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ και παρά το γεγονός πως δεν αποτέλεσε τον πρώτο αναγνωρισμένο εθνικό δρυμό, το Γιοσέμιτι διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη της ιδέας των εθνικών πάρκων στις ΗΠΑ.

Το υψόμετρό του Εθνικού Πάρκου Γιοσέμιτι κυμαίνεται από 600 έως 4.000μ. και από τα συνολικά 7.000 είδη βλάστησης που έχουν παρατηρηθεί στην Καλιφόρνια, περίπου το 50% ευδοκιμεί στη Σιέρα Νεβάδα και το Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι, το οποίο συνιστά φυσική κατοικία για περισσότερα από 160 σπάνια είδη φυτών. Πριν από περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια, το επίπεδο της Σιέρα Νεβάδα ανυψώθηκε και έφερε κλίση, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν σχετικά ήπιες πλαγιές στα δυτικά, και πιο απότομες στο ανατολικό τμήμα της οροσειράς. Η ανύψωση ευνόησε τη δημιουργία χειμάρρων, ώστε να σχηματιστούν σταδιακά βαθιά και στενά φαράγγια. Ο πάγος και το χιόνι που συσσωρεύτηκαν πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια σχημάτισαν παγετό στα μεγαλύτερα ύψη, ο οποίος υποχώρησε στις κοιλάδες. Το πάχος του χιονιού εκτιμάται πως έφθασε εκείνη την εποχή μέχρι τα 1.200μ και η μεταφορά της μάζας του συνέβαλε στη διαμόρφωση του χαρακτηριστικού σχήματος U της κοιλάδας του Γιοσέμιτι.

Ιστοσελίδα Εθνικού Πάρκου

Δείτε το στο streetview

Δείτε το στο χάρτη:



ΠΗΓΗ:Wikipedia