Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΕΜΠΑΪΡ ΣΤΕΪΤ ΜΠΙΛΝΤΙΝΓΚ - ΜΑΝΧΑΤΑΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΗΠΑ (EMPIRE STATE BUILDING - MANHATTAN - NEW YORK - USA N40'44543 W73'59076)


Το κτήριο Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ είναι ένας από τους ψηλότερους και ιστορικότερους ουρανοξύστες στον κόσμο, βρίσκεται στην πόλη της Νέας Υόρκης και έχει 102 ορόφους.

Το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ υπήρξε ο υψηλότερος ουρανοξύστης στη Γη για 41 χρόνια, από την ολοκλήρωσή του το 1931 ως το χτίσιμο του βόρειου πύργου του παγκόσμιου εμπορικού κέντρου το 1972. Το ύψος της ταράτσας του είναι 381μ ενώ το άκρο της κορυφής του φτάνει τα 449μ.
Η θέση του ουρανοξύστη ήταν αρχικά το αγρόκτημα του Τζον Τζόνσον, στα τέλη του 18ου αιώνα και σχεδιάσθηκε από τον Γκρέγκορι Τζόνσον μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες. Οι εργασίες κατασκευής άρχισαν το 1930 και στην οικοδομή εργάζονταν περίπου 3.400 εργάτες, οι περισσότεροι μετανάστες από την Ευρώπη, αλλά και εκατοντάδες Ινδιάνοι Μοχώκ. Κατά τον επίσημο απολογισμό 5 εργάτες σκοτώθηκαν σε εργατικά δυστυχήματα κατά την ανέγερση, ενώ υπήρξε έντονος ανταγωνισμός στην πόλη για τον τίτλο του υψηλότερου κτηρίου στον κόσμο, με αυτό της Γουώλ Στρητ και το Κτήριο Κράισλερ που ήταν ήδη υπό κατασκευή όταν άρχισε να κτίζεται το Εμπάιαρ Στέιτ. Αμφότερα έμελλε να κρατήσουν τον τίτλο για λιγότερο από 1 έτος. Οι οικοδόμοι του Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ αμείβονταν με σχεδόν διπλάσιο ημερομίσθιο από αυτούς των άλλων κτιρίων, αλλά υποχρεώνονταν να εργάζονται με ταχύτατους ρυθμούς στα όρια της αντοχής. Οποιοσδήποτε καθυστερούσε απολυόταν αμέσως, για να αντικατασταθεί μέσα σε λίγη ώρα με κάποιον από τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους της εποχής. Ως αποτέλεσμα η κατασκευή διάρκεσε μόνο 410 ημέρες. Ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χέρμπερτ Χούβερ άναψε για πρώτη φορά τα φώτα του ουρανοξύστη κατά τα επίσημα εγκαίνια την Πρωτομαγιά του 1931, με το πάτημα ενός κουμπιού από την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.
Εξαιτίας της οικονομικής υφέσεως μεγάλο μέρος του ενοικιαζόμενου χώρου παρέμενε αρχικά ξενοίκιαστο και στον πρώτο χρόνο κερδήθηκαν τόσα χρήματα από αυτούς που πήγαιναν να δουν τη θέα από την κορυφή, όσα και από τα ενοίκια! Το 1951 ο ουρανοξύστης πωλήθηκε στον Ρότζερ Στίβενς για 51 εκατομμύρια δολάρια, την υψηλότερη τιμή που είχε ποτέ πληρωθεί ως τότε μεμονωμένο κτήριο στην ιστορία των ΗΠΑ. Η κορυφή του κτηρίου σχεδιάσθηκε αρχικά ως ιστός για την πρόσδεση πηδαλιοχούμενων αεροστάτων "ζέπελιν" αλλα η ιδέα αποδείχθηκε επικίνδυνη μετά από λίγες προσπάθειες με αερόπλοια. Το 1945 ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος οδηγούμενο μέσα σε πυκνή ομίχλη έπεσε πάνω στη βόρεια πλευρά του ουρανοξύστη, μεταξύ 79ου και 80ού ορόφου. Σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι, ενώ η χειρίστρια ανελκυστήρα επέζησε από πτώση 75 ορόφων μέσα στον ανελκυστήρα, ύψος που παραμένει το παγκόσμιο ρεκόρ μέχρι και σήμερα για τέτοια περίπτωση. Το κτήριο ήταν ανοικτό και λειτουργούσε κανονικά σε λίγότερο απο μια εβδομάδα.
Το Κτήριο Εμπάιαρ Στέιτ έχει ένα από τα δημοφιλέστερα εξωτερικά παρατηρητήρια θέας σε όλο τον κόσμο με πάνω από 110 εκατομμύρια εισιτήρια από τότε που πρωτολειτούργησε ως τα σήμερα. Το κυρίως παρατηρητήριο στον 86ο όροφο και το δεύτερο στον 102ο προσφέρουν εντυπωσιακές εικόνες της Νέας Υόρκης. Από τα εγκαίνιά του μέχρι σήμερα πάνω από 30 άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει πέφτοντας από την κορυφή του. Ο φράκτης γύρω από την ταράτσα-παρατηρητήριο μπήκε το 1947, μετά από 5 απόπειρες σε διάστημα 3 εβδομάδων. Ο ουρανοξύστης έχει 6.500 παράθυρα, 73 ανελκυστήρες και 1.860 σκαλοπάτια από το πεζοδρόμιο μέχρι τον 102ο όροφο. Ο αγώνας ανόδου του Εμπάιαρ Στέιτ είναι ένας αγώνας ανόδου με τα πόδια που γίνεται μία φορά τον χρόνο από το 1978. Καλύπτει μία κάθετη απόσταση 320 μέτρων και περιλαμβάνει 1.576 σκαλοπάτια. Το ρεκόρ είναι 9 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα, του Αυστραλού επαγγελματία ποδηλάτη Paul Crake, από το 2003, με ταχύτητα ανόδου 2.010 μέτρα την ώρα. Το Κτήριο Εμπάιαρ Στέιτ σήμερα στεγάζει περίπου 20.000 χιλιάδες εργαζόμενους. Η κατασκευή του στοίχισε 40.948.900 δολάρια.

Δείτε το στο street view

Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia