Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΣΕΡΡΕΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (SERRES - MACEDONIA - GREECE N41'05145 E23'32591)


Οι Σέρρες ή "τας Σέρρας" είναι η δευτερη μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας σε πληθυσμό μετά τη Θεσσαλονίκη και πρωτεύουσα του νομού Σερρών.

Ο πληθυσμός της πόλης των Σερρών ανέρχεται στους 60.000 κατοίκους, ενώ ο Νομός Σερρών έχει πληθυσμό περίπου 200.000 και είναι ο νομός με τα περισσότερα χωριά στην Ελλάδα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών
Οι Σέρρες αναφέρονται πάντα στον πληθυντικό. Στην αναφορά στο τρίτο πρόσωπο αρκετοί από τους ντόπιους χρησιμοποιούν τον τύπο "τας Σέρρας", αντίθετα με τη χρήση στη Δημοτική "τις Σέρρες". Αυτό πηγάζει από το ότι στην τοπική το "Σ" "τρώγεται" κι όταν ρωτήσεις κάποιον "από πού είσαι;" θα σου απαντήσει: ΑΠ'ΤΑ ΣΕΡΡΑΣ.  Η πόλη των Σερρών μνημονεύεται για πρώτη φορά από τον Ηρόδοτο τον 5ο π.Χ. αιώνα ως "Σίρις". Ωστόσο η ίδρυσή της ανάγεται στις αρχές της 2ης π.Χ. χιλιετίας. Οι αρχαιότεροι κάτοικοί της ήταν οι Βρύγοι και οι Στρυμόνιοι, ενώ από τις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα οι Θράκες. Κατά τη ρωμαϊκή εποχή η πόλη αναφέρεται ως "Σίρρα" ή ως "Σιρραίων πόλις". Υπήρξε μια αξιόλογη πόλη της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας. Σύμφωνα με επιγραφικές μαρτυρίες, η "Σίρρα" είχε αστική δομή με τους γνωστούς Ελληνικούς θεσμούς ως πόλη-κράτος. Η πόλη αναφέρεται στους βυζαντινούς χρόνους ως "μέγα και θαυμαστόν άστυ". Το 1204 πέρασε στα χέρια των Φράγκων μέχρι και το 1230, οπότε την κατέλαβαν οι Βούλγαροι. Το 1245 ανακατέλαβε την πόλη το Βυζάντιο υπό την εξουσία των Παλαιολόγων. Από το 1383 έως το 1913 η πόλη ήταν κάτω από την εξουσία των Οθωμανών. Κατά το Μακεδονικό Αγώνα οι Σερραίοι αγωνίστηκαν κατά των Βουλγάρων και των Οθωμανών. Το 1913 η πόλη πυρπολήθηκε άγρια από τους Βουλγάρους καθώς οπισθοχωρούσαν βλέποντας την ήττα τους από τον Ελληνικό Στρατό που προήλαυνε και την απελευθέρωσε στις 29 Ιουνίου του 1913.

Ο Λέων της Αμφίπολης
Στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η πόλη κατακτήθηκε από τους Γερμανούς, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να "σπάσουν" τα οχυρά του Ρούπελ στην πορεία τους μέσω της Βουλγαρίας, αλλά παρακάμπτοντας τα οχυρά μπήκαν στη Θεσσαλονίκη κι εκ των υστέρων η διοίκηση των οχυρών αναγκάστηκε να παραδώσει την πόλη στους κατακτητές. Οι Γερμανοί θαυμάζοντας τον ηρωισμό των φυλάκων των οχυρών, στην τελετή παράδοσης τους απέδωσαν τιμές ηρώων και τους επέτρεψαν να πάνε στις Σέρρες με κανονική φάλαγγα και με τον οπλισμό τους. Οι Γερμανοί δεν έμειναν στην πόλη ως στρατός κατοχής, αλλά την παρέδωσαν στους Βουλγάρους συμμάχους τους. Οι τελευταίοι ήταν πολύ σκληροί, προσπάθησαν άλλη μια φορά να εξαλείψουν τα εθνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, επιβάλλοντας μέχρι και εκβουλγαρισμό των Ελληνικών ονομάτων. Το πόσο σκληρότερη ήταν η βουλγαρική κατοχή φαίνεται από το γεγονός ότι πολλοί Σερραίοι δραπέτευαν στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης που την κατείχαν οι Γερμανοί με πολύ πιο ήπια συμπεριφορά προς τον Ελληνικό πληθυσμό. Η πόλη παρέμεινε έτσι μέχρι τον Οκτώβριο του 1944. Μετά την ήττα του άξονα και την επερχόμενη απελευθέρωση, οι Βούλγαροι εγκαταλείποντας την πόλη, την πυρπόλησαν σε ένα τμήμα της για δεύτερη φορά.

Κουλάς Σέρρες
Στο λόφο Κουλά υπάρχει η Βυζαντινή Ακρόπολη Σερρών. Η Ακρόπολη "Κουλάς" είναι ενας σημαντικός πύργος που υψώνεται στο δυτικό άκρο ενός λόφου στις Σέρρες. Χρονολογείται από τον 6ο π.Χ. αιώνα και ήταν αρχαίο οχυρωματικό φρούριο που υπεράσπιζε την αρχαία πόλη.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στεγάζεται από το 1970 στο "Μπεζεστένι". Είναι μνημείο Οθωμανικής περιόδου και το όνομα Μπεζεστένι προέρχεται από τα Τούρκικα και τα Περσικά και μεταφράζεται ως αγορά υφασμάτων. Το μνημείο αυτό το 1968 γλίτωσε την κατεδάφιση όταν αποφασίστηκε να στεγάσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών. Εκεί εκτίθενται ευρήματα από την Νεολιθική εποχή, την εποχή του Χαλκού, από τον 4ο έως και τον 7ο αιώνα π.Χ, τους Ρωμαϊκούς χρόνους, την Ελληνιστική και Βυζαντινή εποχή.
Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών
Η Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών βρίσκεται σε απόσταση 9χλμ περίπου βορειοανατολικά της πόλης των Σερρών. Ιδρύθηκε το 1270 από το μοναχό Ιωαννίκιο και σήμερα θεωρείται ενα από τα ιστορικότερα μοναστήρια της Μακεδονίας.

Η Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας που βρίσκεται στο Παγγαίο απέχει απο τις Σέρρες 45χλμ περίπου και χτίστηκε το 450 μ.Χ. Πολλοί πιστεύουν ότι η μονή είναι κτισμένη στα ερείπια του Μαντείου του Διονύσου, Θεού των Σατρών.


Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας
Ενα απο τα μέρη που αξίζει να επισκευτεί κάποιος που βρίσκεται στις Σέρρες είναι το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλια αλλά και το οχυρό του Ρούπελ, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Ελληνογερμανικό πόλεμο του 1941. Το αυτοκινητοδρόμιο Σερρών, όπως και τη λίμνη Κερκίνη και το τεχνιτό φράγμα άρδευσης απέχει 35χλμ περίπου απο το κέντρο της πόλης και αποτελεί κλασικό προορισμό. Η Αμφίπολη στις μέρες μας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου λόγω των νέων αρχαιολογικών ανακαλύψεων που έγιναν εκεί.

Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia