Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΤΖΟΝ ΚΕΝΕΝΤΙ" - ΦΛΟΡΙΝΤΑ - ΗΠΑ (SPACE CENTER "JOHN F. KENNEDY" - MERRITT ISLAND - FLORIDA - USA N28'31213 W80'40547)


Το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι είναι σταθμός εκτόξευσης διαστημικών οχημάτων της NASA και βρίσκετε στο ακρωτήριο Κανάβεραλ του νησιού Μέριτ, στην Φλόριντα των ΗΠΑ.
Το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι είναι γνωστό ως η βάση απ’ όπου το πρόγραμμα "Απόλλων" έστειλε ανθρώπους στη Σελήνη κατά τη δεκαετία του 1960 και του 1970. Έχει μήκος 55χλμ και πλάτος περίπου 10χλμ, καλύπτοντας μια έκταση 567τετ.χλμ., εκεί εργάζονται περίπου 17.000 άνθρωποι. Η ανάπτυξη του Αμερικανικού προγράμματος για την κατάκτηση της Σελήνης άρχισε όταν η NASA πήρε απο την πολιτεία της Φλόριντα το 1962, μια έκταση 339τετ.χλμ και διεκδικώντας άλλα 225τετ.χλμ. για την κατασκευή ενός διαστημοδρομίου. Τα κτήρια στέγασης του συγκροτήματος κόστισαν 800 εκατομμύρια δολάρια. Η κατασκευή άρχισε τον Νοέμβριο του 1962 και η υποδομή ολοκληρώθηκε μέχρι τα τέλη του 1966. Η περιοχή ονομάστηκε «Επιχειρησιακό Κέντρο Εκτοξεύσεων», για να μετονομαστεί μετά τη δολοφονία του Αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι τον Νοέμβριο του 1963, σε "Διαστημικό Κέντρο Τζον Κένεντι". Η πρώτη αποστολή του προγράμματος "Απόλλων" είχε ετοιμαστεί για το 1967. 'Ομως ενα ατύχημα κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης δοκιμής κόστισε την ζωή σε 3 αστροναύτες. Το πρόγραμμα τροποποιήθηκε με περισσότερες μη επανδρωμένες δοκιμές και στις 16 Ιουλίου του 1969 ένας γιγάντιος πύραυλος Κρόνος πυροδοτήθηκε, στέλνοντας τους αστροναύτες του "Απόλλων 11" στο διάστημα. Τέσσερις ημέρες αργότερα ο αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του επάνω στην επιφάνεια της Σελήνης!
Το Challenger στην πρωτη του αποστολή STS-6
Κατά τη διάρκεια της δεκαετία του 1970, το τεράστιο κόστος το προγράμματος "Απόλλων" οδήγησε στην ανάπτυξη ενός νέου τύπου διαστημικού οχήματος, του διαστημικού λεωφορείου. Το διαστημικό λεωφορείο μοιάζει με αεροπλάνο και σε αντίθεση με τον πύραυλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές. Η πρώτη εκτόξευση διαστημικού λεωφορείου έγινε το 1981. Κατασκευάστηκε επίσης ένας αεροδιάδρομος προσγείωσης μήκους 4,6 χιλιομέτρων και η πρώτη προσγείωση διαστημικού λεωφορείου που επέστρεφε από αποστολή έγινε στις 11 Φεβρουαρίου 1984, όταν το Τσάλλεντζερ που κόστισε 196δις δολλάρια και ανέπτυσε ταχύτητα 29.000km/h, ολοκλήρωσε την αποστολή του. Πριν από αυτή την αποστολή τα διαστημικά λεωφορεία προσγειώνονταν στην Αεροπορική Βάση Έντουαρντς στην Καλιφόρνια, επιβαρύνοντας τη NASA με περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια ανά αποστολή για τη μεταφορά του οχήματος πίσω στη Φλόριντα. Έως το 1986 η ΝASA είχε πραγματοποιήσει 24 επιτυχημένες εκτοξεύσεις διαστημικών λεωφορείων. Εκείνη τη χρονιά όμως το λεωφορείο Τσάλεντζερ καταστράφηκε μετά την εκτόξευση του με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 αστροναύτες. Πέρασαν 2 χρόνια ώσπου να εκτοξευθεί το επόμενο λεωφορείο, το Σεπτέμβριο του 1988. Από τότε πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες επιστημονικές αποστολές προκειμένου να εκπληρωθεί το όνειρο της διαβίωσης και της εργασίας στο διάστημα.
21 Ιουλ 1969 ο Ν.Αρμστρονγκ πάτησε στη σελήνη

Σήμερα το διαστημοδρόμιο εξυπηρετεί κυρίως τις εκτοξεύσεις και τη συντήρηση του στόλου των διαστημικών λεωφορείων. Έιναι ένα απο τα 3 διαστημικά κέντρα όλου του κόσμου που έχουν δυνατότητα υλοποίησης επανδρωμένων αποστολών μαζί με αυτό του Μπαϊκονούρ (στο Καζακστάν, χρησιμοποιείται από τη Ρωσία) και το Ζιουκουάν (στην Κίνα). Εκτός απο χώρος εργασίας όμως είναι και τουριστικό αξιοθέατο. Υπάρχει κέντρο επισκεπτών με οργανωμένες περιηγήσεις με λεοφωρείο μέσα στο διαστημικό κέντρο και είναι από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς για τους επισκέπτες της Φλόριντα. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν την έκθεση διαστημικών πυραύλων, τους χώρους συναρμολόγησης των πυραύλων και τις βάσεις εκτόξευσης στο ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η καταστροφή του Challenger λίγο μετα την απογείωση του στις 28 Ιανουαρίου του 1986, όπως αυτή μεταδόθηκε ζωντανά απο το CNN.


Ο Νιλ Αρμστρονγκ και η στιγμή που πατάει στη σελήνη στις 21 Ιουλίου 1969, "ενα μικρο βήμα για τον άνθρωπο, ενα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα" θα πει!


Δείτε το Astronauts Memorial Foundation του Διαστημοδρομίου Κένεντι στο street view

Δείτε το Rocket Garden στο Διαστημοδρόμιο Κένεντι στο street view

Δείτε εντός των εγκαταστάσεων του Διαστημοδρομίου Κένεντι στο street view 

Δείτε στο χάρτη την ευρύτερη περιοχή του Διαστημικου Κέντρου Κένεντι, στο δεξι κατω μέρος του χάρτη διακρίνεται το ακρωτήριο Κανάβεραλ με την περιοχή εκτοξεύσεων:



ΠΗΓΗ:Wikipedia