Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΦΡΑΓΜΑ ΧΟΥΒΕΡ - ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ - ΗΠΑ (HOOVER DAM - LAS VEGAS - USA N36'00563 W114'44167)


Το φράγμα Χούβερ είναι ενα φράγμα του ποταμού Κολοράντο, στα σύνορα μεταξύ των πολιτειών της Αριζόνα και της Νεβάδα. Η κατασκεύη του ξεκίνησε το 1931 και εγκαινιάστηκε το 1935 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Φραγκλίνο Ρούζβελτ.

Στην κολοσσιαία κατασκευή εργάστηκαν χιλιάδες άτομα, ενώ κόστισε τη ζωή σε πάνω από 100 απ' αυτούς. Το φράγμα ονομάστηκε προς τιμή του 31ου προέδρου, Χέρμπερτ Χούβερ.
 Τα προκαταρκτικά σχέδια για τη δημιουργία φράγματος στην περιοχή άρχισαν περί το 1900 και είχαν τον πολλαπλό σκοπό αφ' ενός τον έλεγχο του ποταμού και τη δημιουργία αρδευτικού συστήματος και αφ' ετέρου την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου. Στα 1928, το Κονγκρέσο έδωσε το πράσινο φως για την υλοποίηση της κατασκευής, την οποία ανέλαβε κοινοπραξία έξι εταιρειών με όνομα "Six Companies, Inc", με περισσότερους απο 5.000 εργαζόμενους. Καθώς το εγχείρημα δεν είχε προηγούμενο, κρίθηκε αναγκαία η εφαρμογή νέων τεχνικών κατασκευής, γεγονός που, σε συνδυασμό με το αφιλόξενο της περιοχής και τη μεγάλη ζέστη, δυσχέρανε το έργο τους. Το φράγμα παραδόθηκε τo 1936, δύο χρόνια πριν τον ορισμένο χρόνο παράδοσης. Το φράγμα εκείνη την εποχή ήταν το μεγαλύτερο του κόσμου και η μεγαλύτερη κατασκευή από μπετόν που υπήρχε. Σήμερα είναι το 35ο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.
Αποτέλεσμα της κατασκευής ήταν η δημιουργία της Λίμνης Μηντ, της μεγαλύτερης κατ' όγκο τεχνητής λίμνης στις ΗΠΑ. Το φράγμα τοποθετείται κοντά στην πόλη Μπούλντερ, Νεβάδα, η οποία αρχικά δημιουργήθηκε ως οικισμός για τους χιλιάδες εργάτες του εγχειρήματος και απέχει 40χλμ από το Λας Βέγκας. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια προορίζεται για τις πολιτείες της Νεβάδα, Αριζόνα και Καλιφόρνια, ενώ ταυτόχρονα με 1.000.000 επισκέπτες το έτος, λειτουργεί ως εξαιρετικά δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Μέχρι το 2010 η κορυφή του φράγματος λειτουργούσε ως τμήμα της Εθνικής Οδού 93 των ΗΠΑ, οπότε και παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο Περιφερειακός Χούβερ.

Δείτε το στο street view

Δείτε το στο χάρτη:



Η Αμερικάνικη κυβέρνηση γύρισε μια ταινία το 1936 για την κατασκευή του φράγματος. Δείτε πραγματικές και σπάνιες σκηνές από την κατασκευή.


ΠΗΓΗ:Wikipedia