Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΡΟΥΣ ΡΑΣΜΟΡ - ΝΟΤΙΑ ΝΤΑΚΟΤΑ - ΗΠΑ (MOUNT RUSHMORE NATIONAL MEMORIAL - SOUTH DAKOTA - USA Ν43'52445 W103'27329)


Το Εθνικό Μνημείο του Όρους Ράσμορ βρίσκεται στην Νότια Ντακότα των Η.Π.Α. Πρόκειται για τις μορφές τεσσάρων προέδρων των Η.Π.Α. ύψους 18 μέτρων, τις οποίες σκάλισαν σε μια γρανιτένια πλαγιά του όρους Ράσμορ ο γλύπτης Γκατζον Μποργκλουμ και ο γιος του Λίνκολν.

 Οι τέσσερις πρόεδροι είναι από αριστερά προς τα δεξιά: ο Τζωρτζ Ουάσινγκτον, ο Τόμας Τζέφερσον, ο Θεόδωρος Ρούζβελτ και ο Αβραάμ Λίνκολν. Η ιδέα για την κατασκευή του μνημείου αποδίδεται στον ιστορικό Ντόαν Ρόμπινσον. Το μνημείο επισκέπτονται κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι Ινδιάνοι Λακότα για τους οποίους το βουνό ήταν τόπος ιερός καθώς από εκεί είχε περάσει κατά τη διάρκεια ενός πνευματικού του ταξιδιού ο ηγέτης τους Black Elk, είχαν δώσει στο όρος Ράσμορ το όνομα "Οι Εξι Παππούδες". Οι Η.Π.Α απέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής μετά τις συγκρούσεις με τους Ινδιάνους τη διετία 1876-77 και οι λευκοί άποικοι στην περιοχή έδωσαν στο βουνό διάφορα άλλα ονόματα και το 1885 το όρος Ράσμορ πήρε το σημερινό όνομα του από έναν Νεοϋορκέζο δικηγόρο, τον Τσαρλς Ράσμορ στη διάρκεια μιας αποστολής στην περιοχή. Το United States Board of Geographic Names επισήμως δέχθηκε την ονομασία αυτή το 1930.

Ο Ντόαν Ρόμπινσον αρχικά είχε προτείνει την περιοχή "Needles" για την κατασκευή του μνημείου αλλά ο γλύπτης Γκατζον Μποργκλουμ επέλεξε το όρος Ράσμορ επειδή ήταν το ψηλότερο βουνό στην περιοχή, ο γρανίτης στο Ράσμορ είναι πιο λείος και ανθεκτικός και διαβρώνεται μόλις μια ίντσα κάθε 10.000 χρόνια και επειδή το βουνό βλέπει νοτιοανατολικά οι εργάτες είχαν περισσότερο φως για να δουλέψουν.


Δείτε το στο street view

Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia