Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΣΕΝΤ ΜΟΡΙΤΖ - ΕΛΒΕΤΙΑ (ST. MORITZ - SWITZERLAND N46'29404 E9'50107)


Το Σεντ Μόριτζ είναι μια πόλη θέρετρο στην κοιλάδα Ενγκάντιν στην Ελβετία και βρίσκεται κοντά στην ψηλότερη κορυφή των Ανατολικών Άλπεων. Είναι ένας δημοφιλής προορισμός της ανώτερης τάξης και του διεθνούς τζετ σετ, καθώς και ένα από τα πιο ακριβά χιονοδρομικά κέντρα του κόσμου.


Πριν τον Σεπτέμβριο του 1864 υπήρχαν επισκέπτες μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο Σεντ Μόριτζ, όταν ένας πρωτοπόρος ξενοδόχος έβαλε ένα στοίχημα με τέσσερις Βρετανούς τουρίστες το καλοκαίρι, ότι αν επιστρέψουν το χειμώνα και η πόλη δεν ήταν της αρεσκείας τους ή δεν τους φανεί ελκυστικός προορισμός, θα καλύψει όλα τα έξοδα του ταξιδιού τους και θα τους φιλοξενήσει δωρεάν για όσο καιρό ήθελαν. Αυτό δεν σηματοδότησε μόνο την έναρξη του χειμερινού τουρισμού στο Σεντ Μόριτζ, αλλά και την έναρξη του χειμερινού τουρισμού στο σύνολο των Άλπεων! Το πρώτο τουριστικό γραφείο στην Ελβετία ιδρύθηκε το ίδιο έτος στην πόλη και το Σεντ Μόριτζ αναπτύχθηκε ραγδαία στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα. Το πρώτο ηλεκτρικό φως στην Ελβετία είχε εγκατασταθεί το 1878 στο ξενοδοχείο Καλμ, τα πρώτα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα πατινάζ στον πάγο διεξήχθησαν στο Σεντ Μόριτζ το 1882 και το πρώτο τουρνουά γκολφ στις Άλπεις πραγματοποιήθηκε εκεί το 1889. Μέχρι το 1896 το Σεντ Μόριτζ έγινε η πρώτη πόλη στις Άλπεις που εγκαταστάθηκε το ηλεκτρικό τραμ. Επίσης η πρώτη σχολή σκι στην Ελβετία ιδρύθηκε στο Μόριτζ το 1929.

Το Σεντ Μόριτζ, εκτός της χειμερινής περιόδου, είναι εξαιρετικά δημοφιλές και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το υψόμετρο του είναι ιδανικό για τους αθλητές αποστάσεων, ποδηλάτες, δρομείς και περιπατητές. Εκτός από τα παραπάνω αθλήματα, είναι γνωστό ως προορισμός για και ιστιοπλοΐα. Το Σεντ Μόριτζ ήταν η περιοχή του ετήσιου συνεδρίου της Λέσχης Bilderberg. Οι διασημότητες που το επισκέπτονται το έχουν κάνει διεθνώς γνωστό, όπως και ο κινηματογράφος. Στο Σεντ Μόριτζ έχουν γυριστεί το 1934, οι πρώτες σκηνές της ταινίας ΄΄Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά΄΄, ένα θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ, όπως και το 1964 στην ταινία ΄΄James Bond Ο Χρυσοδάκτυλος΄΄, αλλά και το 1981 στην ταινία ΄΄James Bond Για τα μάτια σου μόνο΄΄. Το Σεντ Μόριτζ έχει υψυλό ποσοστό μόρφωσης και περίπου το 66% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει είτε μη υποχρεωτική ανώτερη εκπαίδευση ή πρόσθετη εκπαίδευση. Επίσης έχει πολύ μικρό ποσοστό ανεργίας 1,38%. Μόνο το Palace Hotel, ξενοδοχείο 5 Αστέρων, έχει προσωπικό 520 ατόμων και είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στο Μόριτζ. Το ξενοδοχείο Κεμπσκ του Σεντ Μόριτζ ψηφίστηκε ως το Νο1 χιονοδρομικό κέντρο στον κόσμο το 2009 και κέρδισε το Βραβείο για το καλύτερο spa θέρετρο στον κόσμο το 2012. Μια νύχτα εκεί κοστίζει τουλάχιστον 1.500 δολάρια!

Επίσημη Ιστοσελίδα

Δείτε το στο street view

Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia