Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΙΖΑΣ - ΠΙΖΑ - ΙΤΑΛΙΑ (TOWER OF PISA - PISA - ITALY N43'43230 E10'23475)


O Πύργος της Πίζας είναι το καμπαναριό του καθεδρικού ναού της Ιταλικής πόλης της Πίζας η οποία έγινε διάσημη και ξακουστή σ'όλο τον κόσμο με τον Πύργο αυτό σαν σήμα αναγνώρισης.
 
Ο Πύργος βρίσκεται πίσω από τον Καθεδρικό και είναι η τρίτη παλαιότερη κατασκευή στην Πλατεία της Πίζας, μετά τον Καθεδρικό ναό και το κυκλικού σχήματος Βαπτιστήριο. Σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ως παρατηρητήριο και ως καμπαναριό. Οι εργασίες ανέγερσής του ξεκίνησαν στις 9 Αυγούστου του 1173 υπό τα σχέδια των αρχιτεκτόνων Ραϊνάλντο και Μπονάνο Πισάνο. Πέντε χρόνια αργότερα και ενώ ήταν υπό ανέγερση ο τρίτος όροφος, άρχισε να υποχωρεί το έδαφος προκαλώντας κλίση προς τη νότια πλευρά. Παρά ταύτα το 1275 συνεχίστηκαν οι εργασίες με πολύ αργό ρυθμό και το οικοδόμημα ολοκληρώθηκε ένα αιώνα μετά, το 1372.

Ο Πύργος της Πίζας έχει ύψος 56μ. και διάμετρο 15,50 μ. ο διάκοσμός του περιλαμβάνει 207 κίονες με κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού από λευκό μάρμαρο και ψαμμίτη και φέρει επτά καμπάνες. Η κλίση του φθάνει τις 5,5 μοίρες που σημαίνει ότι η κορυφή του κατακόρυφου άξονά του έχει μετακινηθεί οριζόντια περίπου τα τέσσερα μέτρα.

Τον Ιανουάριο του 1990 οι ιταλικές Αρχές λόγω αύξησης της κλίσης διέκοψαν τη λειτουργία του Πύργου και απαγόρευσαν την είσοδο σε επισκέπτες. Τρία χρόνια μετά ξεκίνησαν οι εργασίες σχεδίου διάσωσης του μνημείου. Περίπου 860 τόνοι μολύβδου χύθηκαν στη βάση του προκειμένου ν΄ αντισταθμίσουν την κλίση, ενώ 18 χαλύβδινοι τένοντες αγκίστρωσαν αυτό στο έδαφος δημιουργώντας έτσι μια ασφαλή ανάσχεση στον κίνδυνο κατάρρευσης. Παράλληλα σκάφτηκε το έδαφος της βόρειας πλευράς ώστε να μετατοπιστεί ο κατακόρυφος άξονας. Αποτέλεσμα των εργασιών αυτών που ολοκληρώθηκαν το 2001 ήταν να "ψηλώσει" το μνημείο κατά 23 εκατοστά και να συνεχίσει πλέον να είναι επισκέψιμο στο κοινό.

Δείτε το στο street view

Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia