Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΣΤΟΟΥΝΧΕΝΤΖ - ΕΪΜΣΜΠΕΡΙ - ΑΓΓΛΙΑ (STONEHENGE - AMESBURY - ENGLAND N51'10435 W1'49349)


To Στόουνχεντζ είναι ενα νεολιθικό, μεγαλιθικό μνημείο που βρίσκετε κοντά στο Έιμσμπερι της Αγγλίας στην κομητεία του Γουΐλτσιρ, περίπου 13 χλμ βορειοδυτικά του Σώλσμπερι.

 Πρόκειται για έναν κύκλο μεγαλίθων που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις πλέον αποδεκτές αρχαιολογικές εκτιμήσεις ανάμεσα στο 2500π.Χ και 2000π.Χ. Το Στόουνχεντζ προστέθηκε στον κατάλογο της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτισμική Κληρονομιά το 1986.

Μέχρι σήμερα οι μελετητές και οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν ποιοι ήταν αυτοί που έχτισαν το μεγαλιθικό αυτό μνημείο και οι μαρτυρίες που έχουμε είναι αμφισβητούμενες. Μελετητές από όλο τον κόσμο υποστηρίζουν πως το μνημείο είτε χτίστηκε από Μυκηναίους, είτε από Ρωμαίους, είτε από Βρετανούς, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν την κατασκευή του ακόμα και από εξωγήινους πολιτισμούς.

 Σύμφωνα με πετρογραφική ανάλυση των ογκόλιθων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτοί οι μονόλιθοι λαξεύτηκαν και μεταφέρθηκαν από λατομεία της Ουαλίας και της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Σύμφωνα με τη χρήση αστρονομικών διαγραμμάτων, οι αρχαιολόγοι υπολόγισαν ότι το μνημείο παρέμεινε σε χρήση για 1.500 χρόνια περίπου ως λατρευτικός χώρος και ως αστρονομικό παρατηρητήριο.

Δείτε το στο street view

Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ:Wikipedia